Avocata Poporului, ,,consiliată” de o persoana condamnată pentru proxenetism? De ce se cere demisia Nataliei Moloșag
Full Article 5 minutes read

Avocata Poporului, ,,consiliată” de o persoana condamnată pentru proxenetism? De ce se cere demisia Nataliei Moloșag

Un blogger moldovean a publicat mai multe informații, potrivit cărora o persoană condamnată anterior pentru proxenetism lucrează ca „asistent” pentru Ombudsmanul Natalia Moloșag. Se presupune că acesta participă la toate activitățile interne fără să dețină un statut special în cadrul Oficiului Avocatului Poporului. În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, partidele extra-parlamentare au cerut deja demisia ombudsmanului. Dacă informația va fi confirmată, și Asociaţia organizaţiilor neguvernamentale va cere demisia Nataliei Moloșag. Avocata poporului încă nu a comentat această situație.

Ce a spus bloggerul?

Bloggerul Eugeniu Luchianiuc, cunoscut pentru publicarea mai multor „scurgeri” de informații în perioada guvernării precedente, a publicat în seara zilei de 29 noiembrie un text, dedicat unui anume Dumitru Godorog. Luchianiuc susține că Godorog lucrează neoficial în Oficiul Avocatului Poporului și o însoțește pe Moloșag la toate evenimentele oficiale și de lucru. Drept dovadă, bloggerul a făcut trimitere la fotografiile de pe pagina de Facebook a Biroului.

Bloggerul insistă că Godorog este prezent la întâlnirile Moloshag cu angajații biroului și ar studia petițiile care sunt primite de Avocatul Poporului, având acces și la dosarele personale ale angajaților.

Luchianiuc susține că pe 26 noiembrie, Godorog, împreună cu o delegație a Avocatului Poporului, a vizitat fără permis închisoarea Lipcani. O dovadă în acest sens, prezentată de Eugeniu Luchianiuc, a fost o poză postată de consultantul Oficiului Diana Mazniuc pe pagina sa de Facebook.

Luchianiuc a publicat și sentința de judecată, din care rezultă că în 2017 Godorog a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru proxenetism. Avocatul său a fost Ombudsmanul actual, Natalia Moloșag. De menționat, că verdictul publicat de Luchianiuc este disponibil și pe site-ul oficial al instanțelor.

Dumitru Godorog a recunoscut integral vinovăția, precum că din 2012- până la momentul reținerii, 2017 a atras persoane la prostituție, cu însușirea de foloase pe urma prestării de servicii cu caracter sexual online, mai scrie Luchianiuc.

Ce spune Oficiul Avocatului Poporului

Contactată de NM pentru o reacție, Natalia Moloșag nu a răspuns nici la apeluri și nici la mesaje. De asemenea, NM nu a reușit să ia legătura nici cu Dumitru Godorog. Pe pagina de Facebook a lui Dumitru Godorog, sunt distribuite postările de pe pagina Oficiului Avocatului Poporului, unde acesta participa la plantarea copacilor.

Avocata Poporului, ,,consiliată” de o persoana condamnată pentru proxenetism? De ce se cere demisia Nataliei Moloșag Avocata Poporului, ,,consiliată” de o persoana condamnată pentru proxenetism? De ce se cere demisia Nataliei Moloșag

Totodată, într-un comentariu către Ziarul de Gardă, departamentul de Resurse Umane din Oficiul Avocatului Poporului a spus că Dumitru Godorog nu a fost angajat oficial și a refuzat să comenteze informațiile publicate de blogger.

„Pot doar să vă spun că la moment în baza de date pe care o deține oficiul Avocatului Poporului nu avem un astfel un act de numire sau de angajare în funcție a lui Dumitru Godorog. Ca angajat oficial noi nu avem un Dumitru Godorog”, a declarat Angela Vasilașcu, șefa serviciului resurse umane.

Ce spun politicienii și activiștii civici

Fostul deputat al partidului Platforma Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău solicită explicații, iar după caz, demisia Avocatei poporului.

„Am criticat numirea doamnei Moloșag la funcția de Avocat al Poporului din primele clipe. A fost un concurs eșuat. Astăzi aflăm că doamna este ,,consiliată” de o persoana condamnată la 4 ani de închisoare pentru proxenetism, are acces la datele personale și activitatea instituției. (…) Presa anterior a scris că doamna Moloșag este antrenată și în procesul de reabilitare a lui Viorel Morari. Solicităm explicații și după caz, demisia doamnei Moloșag pentru aceste acțiuni. Oamenii ăștia chiar cred că dacă au fost numiți de PAS li se permite absolut totul”, a scris Plîngău.

Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a țărilor Parteneriatului Estic, care include 95 de organizații neguvernamentale (inclusiv Transparency International, Promo-Lex etc.), se arată „extrem de îngrijorate” de situația descrisă de unele surse media privind încălcările admise de către Avocata Poporului.

„Cerem în regim de urgență explicații publice din partea Avocatei Poporului privind statutul cetățenului Dumitru Godorog în cadrul instituției. (…). În același timp, cerem structurilor competente să investigheze circumstanțele apărute în presă. În cazul în care informațiile în presă se confirmă, cerem Avocatului Poporului Natalia Moloșag să-și prezinte imediat și necondiționat demisia, deoarece prejudiciile aduse instituției Avocatul Poporului sunt incomensurabile”, se mai arată în declarație.

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului, pentru un mandat de șapte ani, pe 23 septembrie. Pentru candidatura ei au votat de 57 de deputați ai PAS. Opoziția a criticat această decizie.

Potrivit legislației, candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

La data de 4 februarie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen și a declarat vacantă funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), după decesul lui Mihail Cotorobai, din cauza infecției cu coronavirus.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: