Scandalul pentru biserica din Răuțel: Mitropolia Moldovei va numi un nou preot. Nu va sluji în localitate 
Full Article 2 minutes read

Scandalul pentru biserica din Răuțel: Mitropolia Moldovei va numi un nou preot. Nu va sluji în localitate 

Mitropolia Moldovei subordonată Patriarhiei Moscovei a anunțat, prin episcopul de Bălți și Fălești Marchel, că pe 13 iunie va numi un nou preot în satul Răuțel din raionul Fălești. Menționăm, în martie curent, biserica din sat și preotul acesteia au aderat la Mitropolia Basarabiei. Potrivit episcopului Marchel, noul preot va oficia slujbe la o catedrală din Bălți. „Credem că această perioadă nu va dura prea mult, pentru că avem de gând să recuperăm tot, inclusiv biserica, tot ce a aparținut cândva Mitropoliei Moldovei”, a adăugat episcopul. 

Pe 9 iunie, la Răuțel a avut loc un protest. S-a întâmplat în timp ce episcopul Marchel a venit în sat, potrivit TVN, pentru a convinge oamenii să-i ceară preotului Victor Țurcanu, care a aderat la Mitropolia Basarabiei, să plece din biserică. În reacție, zeci de persoane s-au adunat în centrul localității pentru a protesta. „Afară, afară”, au scandat oamenii în timpul unui discurs al episcopului Marchel.

Pe 11 iunie, reprezentantul Mitropoliei Moldovei Marchel a anunțat că a „purces la îndeplinirea hotărârilor adunării” din data de 9 iunie.

„Vă aduc la cunoștință că cel pe care dumneavoastră vi l-ați ales să fie preot al satului, părintele diacon la moment Gheorghe Jarovlea, joi în Ziua Ispasului sau Înălțării Domnului la 13 iunie anul curent în catedrala Sfinților Împărați Constantin și Elena din Bălți va fi hirotonit preot. (…) El va fi unicul preot canonic în sat, să vă adresați la el cu toate trebuințele. Locul de slujbă a dânsului pe un parcurs, credem noi nu chiar lung, va fi totuși catedrala Sfinților Împărați Constantin și Elena. Credem că această perioadă nu va dura prea mult, pentru că avem de gând să întoarcem, să recuperăm tot, inclusiv și biserica, tot ce a aparținut cândva Mitropoliei Moldovei”, a comunicat reprezentantul Mitropoliei Moldovei într-un mesaj video.

Amintim, în martie 2024, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, raionul Fălești, a aderat la Mitropolia Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: