„Se fac și cadouri acolo”. Recean, despre aglomerațiile la secțiile din Moscova și apel către cetățeni
Full Article 3 minutes read

„Se fac și cadouri acolo”. Recean, despre aglomerațiile la secțiile din Moscova și apel către cetățeni

Premierul Dorin Recean a votat la scrutinele din 20 octombrie alături de soția sa. Până a-și exercita dreptul la vot, oficialul s-a confruntat cu un incident – a primit două buletine de vot pentru referendum. „Probabil cei care erau acolo s-au emoționat puțin”, a spus Recean jurnaliștilor. Oficialul a îndemnat toți cetățenii să meargă la vot. În context s-a referit la aglomerațiile de la cele două secții din Rusia. Potrivit lui Recean, pe lângă transportarea electoratului – despre care a vorbit Ministerul de Externe, „se fac și cadouri acolo”. 

„Am votat alături de cetățenii Republicii Moldova care sunt determinați să demonstreze că democrația este o forță și noi împreună putem reuși să construim Uniunea Europeană aici, la noi acasă. Eu am votat pentru ca noi să avem o țară puternică, o țară dezvoltată”, a comunicat Recean în fața secției de votare. „Mi-au dat două buletine pentru referendum și atunci unul din buletine l-am returnat și am luat buletinul pentru prezidențiale. Probabil cei care erau acolo s-au emoționat puțin”, a spus Recean cu privire la incidentul de la secția de vot.

În continuare el a îndemnat toți cetățenii să participe la scrutinele electorale.

„Am ferma convingere că cetățenii Republicii Moldova sunt cetățeni deștepți, harnici și știu să separe grâul de neghină, și vor vota pentru dezvoltarea Republicii Moldova, vor vota independent dar nu lăsați să se influențeze de minciuni, propagandă și de grupări criminale”, a menționat Recean.

Întrebat dacă autoritățile sunt pregătite pentru eventuale destabilizări în stradă, Recean a răspuns: „Republica Moldova deja a demonstrat că are capacitatea să asigure pacea și securitatea indiferent cât de mari au fost încercările de destabilizare”.

Recean a vorbit și despre aglomerațiile de la cele două secții de votare din Rusia. „Vedem o organizare a electoratului, în mod special a transportului electoratului, se fac și cadouri acolo. Și am atenționat autoritățile Federației Ruse că este ilegal în Republica Moldova să întreprinzi astfel de acțiuni”, a comunicat oficialul.

Astăzi, 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele, în cadrul celui de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Alegerile prezidențiale pot fi considerate deja valide. La scrutin au participat 40,15% din alegători. Alegerile prezidențiale se consideră valabile dacă după închiderea tuturor secțiilor de votare la scrutin au participat mai mult de o treime dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Astfel, pentru validarea alegerilor este nevoie ca la urnele de vot să se prezinte nu mai puțin de 33,33 % dintre cetățenii cu drept de vot.

Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova nu votează doar pentru un nou președinte, ci și pentru viitorul direcției politice a țării. Persoanele cu drept de vot sunt chemate să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Pentru a fi valid, la urne trebuie să se prezinte cel puțin o treime (33%) dintre cetățenii cu drept de vot. Până la ora 15:00 au participat la referendum 907 594 de persoane – adică 32,11%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: