Secretarul general al ONU, declarat persona non grata în Israel: „Nu merită să pășească pe pământ israelian”
Full Article 2 minutes read

Secretarul general al ONU, declarat persona non grata în Israel: „Nu merită să pășească pe pământ israelian”

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a fost declarat persona non grata în Israel și i s-a interzis intrarea pe teritoriul acestui stat. Anunțul a fost făcut pe 2 octombrie de ministrul de Externe de la Tel Aviv, Israel Katz, care a precizat că decizia are legătură cu faptul că Guterres nu a condamnat destul de ferm atacul masiv al Iranului asupra Israelul din ajun. 

Astăzi, l-am declarat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, persona non grata în Israel și i-am interzis intrarea în țară. Orice persoană care nu poate condamna fără echivoc atacul mârșav asupra Israelului nu merită să pășească pe pământ israelian. Acesta este un secretar general care încă nu a denunțat masacrul și atrocitățile sexuale comise de criminalii Hamas pe 7 octombrie, și nici nu a condus niciun efort de a-i declara o organizație teroristă. Un secretar general care acordă sprijin teroriștilor, violatorilor și criminalilor de la Hamas, Hezbollah, Houthi, și acum Iran – fanionul terorismului global – va fi amintit ca o pată pe istoria ONU”, a scris Israel Katz pe X.

Precizăm că, în seara zilei de 1 octombrie, Iran a atacat teritoriul Israelului cu aproximativ 200 de rachete balistice. Autoritățile de la Tel Aviv au comunicat că majoritatea rachetelor au fost doborâte, însă unele au reușit să lovească ține. În urma bombardamentului, trei persoane au suferit răni, iar un palestinian a fost ucis.

Secretarul general al ONU a publicat o reacție la atacul iranian pe rețeaua de socializare X. El a scris că „condamnă lărgirea conflictului din Orientul Mijlociu”, numind ceea ce s-a întâmplat „escaladare după escaladare”.

***

Ostilitățile din Orientul Mijlociu au început după 7 octombrie 2023, atunci când gruparea teroristă Hamas din Fâșia Gaza a comis un atac sângeros asupra Israelului, ceea ce a provocat un război între cele două părți. Gruparea paramilitară libaneză Hezbollah, al cărei principal susținător este Iran, sprijină Hamas în acest conflict militar, inclusiv prin bombardarea statului evreu. La rândul său, armata israeliană comite atacuri asupra Libanului, vizând Hezbollah. În ultimele săptămâni, atacurile s-au întețit, fiind distrusă infrastructura grupării paramilitare și liderii acesteia. Bombardamentele au provocat, de asemenea, victime în rândul civililor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: