Ședința CSM a fost anulată. Stoianoglo și Litvinenco au ales să meargă la o altă ședință
Full Article 2 minutes read

Ședința CSM a fost anulată. Stoianoglo și Litvinenco au ales să meargă la o altă ședință

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), planificată pentru 17 august, a fost anulată din lipsă de cvorum. Procurorul general Alexandr Stoianoglo și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, care fac parte din componența CSM datorită funcțiilor deținute, au mers la Consiliul Superior al Procurorilor, al cărei ședință s-a suprapus cu cea a CSM.

În agenda CSM din 17 august figurau 44 de subiecte. Ședința a fost, însă, anulată, din cauza lipsei de cvorum. Printre cei care au lipsit sunt procurorul general și ministrul Justiției. Ambii au optat pentru ședința Consiliului Superior al Procurorilor, în cadrul căreia urma să se discute despre desfășurarea adunării generale. Pe site-ul CSM a fost publicat un comunicat, prin care s-a anunțat că ședința a fost contramandată. Data următoarei ședințe nu a fost anunțată.

Menționăm că, potrivit modificărilor din Legea cu privire la Procuratură, adoptate de majoritatea parlamentară în prima lectură, Consiliul Superior al Procurorilor poate decide demiterea procurorului general. Hotărârea poate fi luată dacă se va constata că acesta a admis abateri disciplinare sau dacă o comisie specială va ajunge la această concluzie, în urma desfășurării unei evaluări a activității procurorului-șef. În același timp, componența CSP ar urma să fie reformată. Din cadrul acesteia ar urma să fie excluși procurorul general, procurorul Găgăuziei, precum și președintele Uniunii Avocaților.

Mandatele membrilor CSP expiră în decembrie 2021. În cadrul adunării generale, ar urma să fie aleși noi membri. Modificările cu privire la regulile de alegere în funcție ale acestora au fost adoptate în prima lectură. Potrivit acestora, la funcția de membru al CSP vor putea pretinde procurorii cu cel puțin trei ani de experiență în domeniu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: