Ședința Primăriei, tribună pentru șeful MAN? Ion Ceban critică materialul din presă despre finanțatorii fictivi ai partidului
Full Article 3 minutes read

Ședința Primăriei, tribună pentru șeful MAN? Ion Ceban critică materialul din presă despre finanțatorii fictivi ai partidului

Primarul capitalei Ion Ceban a comentat în cadrul ședinței Primăriei din 18 decembrie informațiile apărute în presă despre finanțarea Partidului „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), pe care îl conduce. Edilul a alocat acestui subiect aproape șapte minute din ședință – timp în care a ținut un monolog. Reacția vine după ce, în ajun, TV8 a publicat un material video despre faptul că pe lista finanțatorilor MAN din campania electorală figurează persoane care susțin că nu au făcut donațiile respective.

„Campania electorală a trecut, dar emoțiile unora probabil nu le dau pace sau sunt în goana pregătirilor pentru o altă campanie electorală. Constatăm că unii angajați sunt intimidați la propriu cu camere ascunse pentru a se oferi informații cu ce partide au ținut în alegeri. (…) Constat că la unele instituție există doar jurnaliști executori, docili a comenzilor politice. Apelul meu este să încetați să intimidați oamenii cu camere ascunse. (…) Rugăm să mergeți la nivel central să vedeți cum au fost folosite resursele administrative, despre care nu ați vorbit nimeni, nimic și nicăieri, și nu ați făcut nicio pseudo-investigație jurnalistică”, a declarat Ion Ceban.

Edilul capitalei a declarat că „este timpul” ca municipalitatea să prezinte și să facă amendamentele de rigoare în instituțiile abilitate, fără să precizeze, însă, unde și pe ce subiecte. În schimb, Ceban a îndemnat angajații care ar fi fost intimidați cu camere ascunse să denunțe la procuratură acțiunile jurnaliștilor.

Într-o reacție publică, MAN a declarat că a desfășurat o campanie electorală corectă și transparentă, or, spune formațiunea, Comisia Electorală Centrală nu a constatat nicio încălcare sau abatere la acest capitol.

MAN a respins public și condamnat „manipularea societății prin intermediul presei”, și a anunțat că a sesizat corpul diplomatic și partenerii internaționali, în care s-au plâns pe „atacuri manipulative” asupra partidului.

„Este important ca partenerii noștri să fie informați corect și să înțeleagă că noi ne menținem angajamentul față de democrație și statul de drept” – se arată în comunicatul MAN.

Precizăm că TV8 a făcut publică duminică, 18 decembrie, o investigație jurnalistică, potrivi căreia Mișcarea Alternativă Națională, condusă de Ion Ceban și două formațiuni afiliate fugarului Ilan Șor – Partidul „Șansa” și Partidul „Renaștere” au fost lidere la capitolul donații colectate de la cetățeni, pentru alegerile din noiembrie. Pentru acestea, potrivit sursei citate, la alegerile locale ar fi făcut donații și pensionari, și paznici, și educatori, și mai mult studenți.

Analiza listelor de donatori făcută de reporterii Cutia Neagră PLUS indică asupra faptului că în unele instituții angajații au donat bani MAN-ului în mod organizat – în aceeași zi, sume identice. În unele cazuri, donatorii de pe listă însă nu ar fi știut nimic despre donația făcută. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: