Șefa de cabinet a fracțiunii PAS din Parlament, noul membru al CEC. Tauber: „Sunteți gata să sancționați PAS pentru încălcări?”
Full Article 3 minutes read

Șefa de cabinet a fracțiunii PAS din Parlament, noul membru al CEC. Tauber: „Sunteți gata să sancționați PAS pentru încălcări?”

Șefa de cabinet a fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Parlament, Rita Lefter-Simașco, este noua membră a Comisiei Electorale Centrale (CEC). O decizie în acest sens a fost aprobată pe 21 martie cu votul a 53 de deputați PAS. Opoziția parlamentară a criticat numirea.

„Ați fost reprezentant al PAS la CEC. Cunoașteți, probabil, că membrul CEC trebuie să fie apolitic și imparțial. Întrebarea este: cum veți asigura că veți fi obiectivă și imparțială și apolitică? Iar dacă PAS va încălca grav legislația electorală, dvs. sunteți gata să sancționați partidul PAS pentru încălcări, inclusiv prin excluderi de la alegeri?”, a întrebat-o deputata Marian Tauber pe Rita Lefter-Simașco.

„Codul electoral cere obligatoriu ca membrul CEC să fie imparțial și să respecte neutralitatea politică. Chiar dacă am fost șefa de cabinet a PAS, asta nu mă împiedică să fiu imparțială și neutră atunci când se vor examina anumite contestații”, i-a răspuns Lefter-Simașco.

Șefa de cabinet a fracțiunii PAS a precizat că nu a fost și nu este membru de partid.

Amintim că funcția de membru al CEC a devenit vacantă după ce Ludmila Lupașco, propusă de PAS în această funcție, a demisionat.

Potrivit legislației, Comisia Electorală Centrală este un organ colegial, format din nouă membri. Un membru este desemnat de către preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri – de către Parlament. Membrii CEC sunt inamovibili şi nu pot fi membri ai partidelor şi ai altor organizaţii social-politice.

Cu ce avere vine Rita Lefter-Simașco la CEC

Potrivit declarației de avere depusă în 2024, Rita Lefter-Simașco a ridicat de la Parlamentul Republicii Moldova un salariu în valoare de 48 538 MDL. De la PAS, Rita Lefter-Simașco a ridicat 2 500 lei urmare a unui „contract de prestări servicii”. Rita Lefter-Simașco a obținut și 14 278 lei de la Parlamentul Republicii Moldova, drept „compensații lunare neimpozitabile pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”.

Ea este proprietara unui teren intravilan, dobândit în 2018. Valoarea bunului fiind 194 000 lei. Rita Lefter-Simașco este și proprietara unei case de locuit, dobândită în 2024, cu suprafața de 117,3. Valoarea bunului fiind 500 000 mii lei.

Familia Ritei Lefter-Simașco deține și un teren intravilan, în valoare de 194 000 lei, o casă de locuit în valoare de 500 000 mii lei, un autoturism de model Volvo V 60 în valoare de 200 000 MDL. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: