Șefii Tesla, Apple și alți 1000 de experți cer ca dezvoltarea inteligenței artificiale să fie pusă pe stop
Full Article 2 minutes read

Șefii Tesla, Apple și alți 1000 de experți cer ca dezvoltarea inteligenței artificiale să fie pusă pe stop

Fondatorul Tesla și SpaceX, Elon Musk, co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, și peste o mie de experți au semnat o scrisoare deschisă, prin care cer suspendarea dezvoltării inteligenței artificiale (AI) avansate. Motivul invocat de semnatari este că „mințile digitale puternice” încep să concureze cu oamenii, și nici măcar creatorii acestora nu le mai pot controla. Astfel, aceștia solicită oprirea dezvoltării tehnologiei AI până la instituirea unor protocoale de securitate. Textul scrisorii a fost publicat de Future of Life Institute.

Autorii scrisorii au cerut dezvoltatorilor de inteligență artificială să suspende imediat, pentru cel puțin șase luni, pregătirea unor sisteme mai puternice decât cele GPT-4 de la OpenAI. Experții și liderii din industrie, care au semnat scrisoarea, consideră că dezvoltarea tehnologiei AI avansate ar trebui să fie oprită până la instituirea unor protocoale de securitate comune. Dacă această pauză nu va fi respectată, susțin ei, Guvernele țărilor „ar trebui să intervină și să impună un moratoriu”.

Autorii scrisorii consideră că nici măcar creatorii de „minți digitale puternice” nu le mai pot controla și că sistemele moderne de inteligență artificială încep să concureze cu oamenii.

„Sistemele contemporane de inteligență artificială devin acum competitive în fața oamenilor în ceea ce privește sarcinile generale[3] și trebuie să ne întrebăm: Ar trebui să lăsăm mașinile să ne inunde canalele de informare cu propagandă și neadevăruri? Ar trebui să automatizăm toate locurile de muncă, inclusiv pe cele satisfăcătoare? Ar trebui să dezvoltăm minți non-umane care, în cele din urmă, ar putea să ne depășească numeric, să fie mai inteligente, să ne învechiască și să ne înlocuiască? Ar trebui să riscăm să ne pierdem controlul asupra civilizației noastre?” se arată în scrisoare.

De menționat că directorul executiv al companiei OpenAI, Sam Altman, nu a semnat scrisoarea.

Kremlinul a comentat scrisoarea, declarând că Rusia va continua să lucreze la dezvoltarea inteligenței artificiale. „În ceea ce privește punctul de vedere al celor care vorbesc despre pericolele inteligenței artificiale, știți că orice medicament se transformă într-o otravă atunci când este folosit incorect”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, potrivit Meduza.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: