Șeful SIS, despre scurgerile de pe Telegram: Par a fi serviciile speciale a altor state, primii suspecți – Federația Rusă
Full Article 4 minutes read

Șeful SIS, despre scurgerile de pe Telegram: Par a fi serviciile speciale a altor state, primii suspecți – Federația Rusă

Primele cercetări ale Serviciului de Informații și Securitate arată că în spatele scurgerilor de informații de pe Telegram, care ar aparține unor oficiali moldoveni, ar sta serviciile speciale ale altor state, iar primii suspecți ar fi din Federația Rusă. Declarația a fost făcută de către șeful SIS Alexandru Musteață, în cadrul ediției din 14 noiembrie a emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău.

Șeful SIS a declarat că primele investigații arată că au fost sparte doar conturile de Telegram, nu și dispozitivele mobile ale oficialilor.

Pare a fi o acțiune coordonată, care tinde să creeze niște disensiuni, tensiuni în societate, să încerce să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Or asta s-a făcut într-o zi suspect de bine aleasă, în care Guvernul a aprobat și expediat în adresa Curții Constituționale un demers destul de important – verificarea constituționalității acestui partid (Partidul „ȘOR”, nota redacției)”, a explicat directorul SIS.

Alexandru Musteață vorbit și despre autorii spargerilor.

Ziua în care s-a întâmplat, modul cum s-a promovat în anumite canale de telegram și surse media indică asupra unor acțiuni coordonate, ceea ce din punctul nostru de vedere pare a fi o operațiune specială de denigrare. După o primă analiză, în spatele acestor acțiuni par a fi serviciile speciale a altor state”, a spus șeful SIS.

La precizarea moderatoarei dacă se referă la serviciile speciale ale Federației Ruse, Musteață a răspuns: „Cum s-ar spune – primii suspecți, da”.

Alexandru Musteață a remarcat că incidentele s-au produs într-o perioadă în care „securitatea țării este supusă unor atacuri fără precedent”.

S-a targetat sectorul de securitate și cel al justiției – care sunt foarte importante acum și trec prin procese de reformă”, a precizat oficialul. „Asistăm la niște fenomene fără precedent, de o intensitate extraordinară”, a adăugat el.

Întrebat dacă SIS studiază conținutul mesajelor respective, pentru a afla dacă s-au comis sau nu ilegalități, Musteață a răspuns:„Există o regulă de aur: informația dintr-o sursă anonimă, care nu mai apare nicăieri și nu poate fi verificată, este o informație periculoasă. Și, de obicei, produce mai degrabă dezinformare. Noi avem dubii față de veridicitatea integrală a acestei informații publicate, or, având acces la un cont de Telegram, poți crea comunicare și este greu de demonstrat ce este veridic și ce nu”.

Amintim că pe 10 noiembrie, cu puțin timp înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje.

În mesajul respectiv a fost indicat și un site, unde au fost publicate presupuse conversații private ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat că este vorba despre un fals. „Am văzut aceste mesaje false, era cumva previzibil, pentru că ajungem la un final și acesta nu este deloc plăcut pentru acele grupări criminale cu care luptăm de mai mult timp și s-au unit și încearcă săptămână submineze procesele care au pornit împotriva lor”, a declarat Litvinenco.

În aceeași zi, miniștrii au aprobat în unanimitate hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, chiar în timp ce în afara sediului Executivului se protesta, manifestația fiind organizată de către simpatizanții formațiunii.

Pe 11 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că nu a încălcat legea, iar conversațiile private scurse pe internet ar fi fost rupte din context cu scopul denaturării informației și manipulării. Potrivit lui Litvinenco, în spatele acțiunii ar fi „hoți și bandiți” care vor să destabilizeze situația din țară și să saboteze parcursul european al Moldovei.

La scurt timp, pe site-ul respectiv au fost publicate și presupuse discuții private ale consilierului prezidențial Dorin Recean. Președinția a declarat că informațiile au fost fabricate.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: