Serebrian: O mobilizare a trupelor în apropiere de Transnistria nu înseamnă că Ucraina ar pregăti o acțiune militară
Full Article 3 minutes read

Serebrian: O mobilizare a trupelor în apropiere de Transnistria nu înseamnă că Ucraina ar pregăti o acțiune militară

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian susține că zvonurile privind un eventual plan de declanșare a unei operațiuni militare în regiunea transnistreană, realizat de Chișinău și Kiev, reprezintă „o absurditate”. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 2 martie a emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Serebrian consideră că o eventuală apropiere a trupelor ucrainene de frontiera cu Moldova, pe segmentul transnistrean, nu înseamnă că Ucraina ar planifica o acțiune militară în zonă.

„Este dreptul suveran pe deplin îndreptățit al Ucrainei să-și plaseze trupele acolo unde consideră că este necesar sau unde se consideră sau există date că ar exista un pericol oarecare care planează asupra lor, dar asta nu înseamnă în niciun caz că Ucraina ar pregăti o acțiune militară sau că există o înțelegere între Chișinău și Kiev ca să declanșăm o operațiune militară în regiunea transnistreană, este o absurditate”, a menționat vicepremierul pentru Reintegrare.

În același timp, ministrul recunoaște că în regiunile din stânga Nistrului, controlate de Chișinău, planează îngrijorările față de reizbucnirea tensiunilor.

„La Cocieri, la Molovata Nouă am fost întrebat inclusiv de oameni, sigur că acolo gradul de frică, de alarmă, oameni încă au memoria vie, unii dintre ei a ceea ce s-a întâmplat în 1992 este mai mare, aceste localități sunt mai expuse, ar fi primele în caz de, Doamne ferește, s-ar întâmpla ceva ipotetic, sunt foarte-foarte expuse și au fost foarte multe întrebări în legătură cu așa-zisele planuri de soluționare militară a acestui conflict. Încă o dată m-am convins cât de puternică este nu atât propaganda, ci zvonistica, care funcționează în partea stângă a Nistrului, alarmele care se pot transmite mai bine prin aceste rețele de zvonuri decât chiar prin intermediul presei”, a relatat Serebrian.

Vicepremierul pentru Reintegrare a reiterat că autoritățile de la Chișinău își propun reintegrarea țării exclusiv pe cale pașnică.

***

Amintim că, în ultimele săptămâni, oficialii ruși au declarat în repetate rânduri că Kievul și-a concentra trupele militare în apropierea segmentului transnistrean. Kievul a calificat informațiile drept „provocări”.

Pe 24 februarie, liderul ucrainean Vladimir Zelenski a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Ucraina respectă integritatea teritorială a Moldovei, iar zvonurile lansate de autoritățile ruse, despre o presupusă invazie, nu sunt nimic altceva decât dezinformare.

Pe 1 martie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului Patrick Ryder a declarat că SUA nu dispune de informații care să confirme „concentrarea de trupe ucrainene” în apropierea segmentului transnistrean.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: