Andrei Mardari / NewsMaker

Sergiu Litvinenco, despre finalitatea dosarelor: „Avem piedici în interiorul sistemului”

„Sistemul justiției nu este curățat în totalitate, iar în interior întâlnim multe piedici” a răspuns ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în plenul Parlamentului, cu referire la o întrebare privind finalitatea dosarelor. Însă oficialul a remarcat că Procuratura „a fost eliberată de sub influența grupărilor oligarhice”, și ca urmare a acestui fapt, la moment sunt investigați liderii și exponenții tuturor grupărilor oligarhice.

„Sunt investigați Platon, Șor, Plahotniuc. Cu referire la finalitate. Toți își doresc finalitate. Finalitatea nu se obține foarte ușor, pentru că noi vrem să facem lucrurile corect, nu ca ulterior acei care au furat miliarde să devină victime, să câștige dosare la CEDO. Asta e partea obiectivă, dar parte subiectivă este că sistemul nu este curățat în totalitate, aici avem mult de lucru, avem piedici în interiorul sistemului. Cu toate acestea, într-un final, acele promisiuni pe care le-am făcut vor fi realizate”, a menționat Litvinenco.

De asemenea el a spus că în legislație au fost identificate aspecte problematice, „care practic au dat voie hoților fugari să se eschiveze de la răspundere”.

„De aceea am modificat mai multe legi”, a mai spus ministrul.

În acest context,  premierul Natalia Gavrilia a specificat că reforma justiției este o prioritate pentru Guvern, chiar și în contextul crizelor cu care se confruntă țara.

„Ne dorim o justiție care pedepsește pe cei care fură și sărăcesc oamenii și în acest fel vor fi descurajați și alții. Dar atât timp, cât nu vom avea această finalitate este foarte greu de crescut încrederea cetățeanului”, a menționat Natalia Gavrilița.

De menționat că deputații examinează și la această ora moțiunea de cenzură împotriva activității Guvernului Gavrilița, depusă de socialiști și comuniști. Acum, parlamentarii se află la runda de întrebări – răspunsuri, ulterior ei vor ține discursuri și se vor pronunța prin vot dacă demit sau nu actualul cabinet de miniștri.

În pofida procedurilor prevăzute în Regulamentul Parlamentului, speakerul Igor Grosu dar și deputatul PAS, Dumitru Alaiba au dat de înțeles că moțiunea va pica.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: