VIDEO Sergiu Sîrbu a obosit de politică? Cu ce se ocupă acum ex-deputatul PDM
Full Article 5 minutes read

VIDEO Sergiu Sîrbu a obosit de politică? Cu ce se ocupă acum ex-deputatul PDM

Fostul deputat Sergiu Sîrbu declară că nu-l interesează la moment politica și că are alte priorități. Are nevoie de o pauză, spune el. Totodată, Sîrbu le comunică parlamentarilor „să-și îndeplinească promisiunile electorale” pentru ca „cetățenii să trăiască mai bine”. 

Întrebat dacă intenționează să se implice în politică, Sîrbu a răspuns: „Nu mă interesează. Acum mă interesează doar să-mi demonstrez nevinovăția, deoarece am toate probele că sunt absolut nevinovat în toate acuzațiile care mi-au fost aduse. Asta voi face. Acum vreau să-mi fie imaginea reabilitată, consider că s-a făcut o mare nedreptate în raport cu mine”.

Nu a dorit să comunice dacă mai este membru al Partidului „ȘOR”, ci a spus doar: „Eu acum nu sunt implicat categoric în politică. Vă spun, că mă ocup acum de probleme juridice”.

„Acum am alte priorități. Cred că este și foarte clar că este nevoie de o pauză cel puțin, să ne clarificăm cu subiectele juridice”, a adăugat Sîrbu. La întrebarea cât timp va dura pauza, el a spus: „Cred că până când nu va fi o reabilitare totală”.

„La moment nu mă interesează, categoric (n.red. politica). Le doresc succes la toți”, a mai adăugat Sîrbu. Întrebat dacă s-ar mai implica în politică dacă ar întoarce timpul înapoi, el a comunicat: „Au fost lucruri și bune, poate au fost și lucruri mai puțin bune. Poate ceva aș fi făcut altfel, dar nu vreau să mă întorc înapoi”.

El a avut și un mesaj pentru parlamentari: „Să lucreze în interesul oamenilor ca cetățenii să trăiască mai bine. Să-și îndeplinească promisiunile electorale cel puțin și atunci cred că va fi mai bine”.

La moment, Sîrbu a spus că lucrează la teză.

„Prioritatea de bază este să-mi demonstrez nevinovăția și, cu siguranță, o voi face. Și sper să reușesc să-mi finalizez activitatea științifică, sper să finalizez doctoratul, lucrez acum la teză. Cu regret, altă activitate este imposibil acum de… dat fiind acel linșaj mediatic și acel atac la adresa mea și a familiei. Atâta timp cât nu voi reuși să mă reabilitez în totalitate, va fi foarte greu o altă integrare. Cred că nici nu are sens acum”, a menționat el.

Întrebat când ultima dată a discutat cu Ilan Șor sau cu Vladimir Plahotniuc, el a declarat că în ultimul an nu a vorbit cu nimeni.

„Poate vă veți mira, dar în ultimul an nu că nu am discutat cu nimeni în afară de rudele apropiate, în general telefonul nu-mi mai sună. Eu nu sun absolut pe nimeni și nu comunic cu nimeni”, a spus el.

***

Pe 16 decembrie 2021, Procuratura Anticorupție a anunțat că i-a înaintat învinuirea lui Sergiu Sîrbu pentru corupere activă (art.325 din Codul penal), faptă infracțională comisă în perioada deținerii mandatului de deputat.

Ex-deputatul este învinuit că, în anul 2015, reprezentând interesele Partidului Democrat din Moldova, a încercat să mituiască un alt deputat din Parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele unui alt partid politic, propunându-i valută străină în sumă de la 100 000 până la 200 000 euro, pentru ca acesta să părăsească fracțiunea parlamentară din care făcea parte și în calitatea sa de deputat să voteze proiectele de legi înaintate de Partidul Democrat.

Fostul deputat a fost vizat și într-un act de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în legătură cu suma nejustificată de 1,9 milioane de lei. Sîrbu, de cealaltă parte, a declarat că actul ANI este „absurd” și îl va contesta în instanță.

La începutul lunii februarie 2022, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliile a mai mulți foști parlamentari care au schimbat taberele politice, bănuiți de îmbogățire ilicită. Ulterior, cinci dintre ei au fost reținuți: Sergiu Sirbu, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi.

La sfârșitul lunii mai 2022, Sîrbu a fost plasat în arest la domiciliu, prin decizia magistraților judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Anterior, acesta a fost deținut în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13.

Pe 19 iulie 2022, fostul deputat Sergiu Sîrbu, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, este liberat provizoriu sub control judiciar.

Cariera politică a lui Sergiu Sîrbu

Sergiu Sîrbu a fost inițial deputat al Partidului Comuniștilor. În 2012 a părăsit formațiunea și s-a regăsit pe lista Partidului Democrat la alegerile parlamentare.

În februarie 2020, împreună cu alți cinci deputați democrați, Sergiu Sîrbu părăsește PDM și crează grupul parlamentar Pro Moldova.

În octombrie același an, pleacă de la Pro Moldova, din motive „atât de ordin personal, cât și profesional”, și anunță că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat.

Câteva zile mai târziu, la 2 noiembrie, împreună că alți foști democrați trecuți pe la Pro Moldova, crează platforma parlamentară Pentru Moldova, la care au aderat și deputații fracțiunii Partidului Șor.

La alegerile parlamentare anticipate din vara lui 2021, Sîrbu figurează al 9-lea pe lista Partidului Șor, însă nu accede în Parlament. Ulterior a anunțat, într-un interviu pentru o instituție media, că se retrage din politică, însă două zile mai târziu, Partidul Șor a anunțat că Sîrbu a fost ales vicepreședintele formațiunii, notează RISE Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: