Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții la Lavra Pecersk din Kiev. Mitropolitul Pavel ar fi fost plasat în arest la domiciliu
Full Article 2 minutes read

Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții la Lavra Pecersk din Kiev. Mitropolitul Pavel ar fi fost plasat în arest la domiciliu

Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins cu percheziții, în dimineața de 1 aprilie, la Lavra Pecersk din Kiev, unde își are sediul Biserica Ortodoxă Ucraineană (BOU), aripă istorică aliniată cu Rusia. Ulterior, Mitropolitul Pavel, starețul complexului mănăstiresc, a anunțat că ar fi fost plasat în arest la domiciliu.

Într-un videoclip, înregistrat în fața complexului mănăstiresc, Mitropolitul Pavel a declarat că este învinuit de incitare la ură inter-religioasă și justificarea agresiunii ruse. De asemenea, potrivit lui, ofițerii Serviciului de Securitate i-au spus că „a blestemat copii președintelui”.

„Eu nu am blestemat pe nimeni. Dar am spus cuvintele din Evanghelie că lacrimile noastre să nu cadă pe pământ, ci să cadă pe capetele celor care au provocat aceste tulburări”, a spus clericul.

Presa locală scrie că starețul se referă la un mesaj video, adresat președintelui Vladimir Zelenski, după ce Ministerul ucrainean al Culturii a ordonat BOU să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecersk.

Ulterior, Mitropolitul a declarat pentru corespondentul publicației locale Vesti.ua, prezent la fața locului, că ar fi fost plasat la în arest la domiciliu.

De menționat că deocamdată autoritățile ucrainene nu au venit cu informații în acest sens.

***

Amintim că, oficialii ucraineni au ordonat, pe 10 martie, unei aripi istorice aliniate cu Rusia a Bisericii Ortodoxe să părăsească un complex mănăstiresc din Kiev. Ministerul Culturii din Ucraina a declarat că Biserica Ortodoxă Ucraineană (BOU) a primit ordin să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev, unde îşi are sediul, până pe 29 martie.

Într-o declaraţie, Ministerul a spus că o anchetă a dezvăluit că BOU „a încălcat termenii acordului privind utilizarea proprietăţii de stat”, fără a oferi alte detalii.

Din octombrie anul trecut, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziţii în bisericile BOU, a impus sancţiuni episcopilor şi susţinătorilor săi financiari şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Autorităţile ucrainene au spus că au găsit literatură pro-rusă în incinta bisericii, care găzduia, de asemenea, cetăţeni ruşi, acuzaţii pe care BOU le-a negat.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: