Sesizarea lui Litvinenco cu privire la Partidul „ȘOR” ajunge la Curtea Constituțională. Guvernul a aprobat hotărârea
Full Article 3 minutes read

Sesizarea lui Litvinenco cu privire la Partidul „ȘOR” ajunge la Curtea Constituțională. Guvernul a aprobat hotărârea

Cabinetul de miniștri a aprobat, în unanimitate, în cadrul ședinței din 9 noiembrie, hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, chiar în timp ce în afara sediului Executivului se protesta, manifestația fiind organizată de către simpatizanții formațiunii.

„Din punctul meu de vedere, există toate circumstanțele constituționale pentru a depune, pe de o parte, această sesizare și doi, pentru a fi declarată neconstituționalitatea acestui partid”, a menționat Litvinenco.

Ministrul Justiției a mai menționat că „prin toate activitățile de până în prezent, partidul „ȘOR” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și atentează împotriva suveranității și independenții Republicii Moldova”.

„Toată lumea a văzut pungile cu bani de proveniență neclară care nu sunt reflectați în rapoartele oficiale, așa cum prevede legea. Liderul acestui partid a fost recunoscut drept responsabil sau complice în implicarea sau tentativa de implicare, directă sau indirectă, în alegerile din SUA, în beneficiul direct sau indirect al guvernului Federației Ruse”, a mai spus Litvinenco.

Inițiativa a fost aprobată în unanimitate de Executiv.

***

Anterior,  Litvinenco a declarat că finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești – alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021.

„Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară”, a argumentat Litvinenco.

La începutul lunii septembrie, Procuratura a anunțat că Partidul „ȘOR”, ca entitate juridică, are statut de bănuit. Formațiunea este vizată într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțare ilegală şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Mai multe persoane au statut de învinuit, printre care şi deputata Marina Tauber.

În data de 26 noiembrie, după ce guvernul SUA a publicat lista persoanelor sancționate de Guvernul SUA, în care figurează inclusiv oligarhul cercetat penal în dosarul „frauda bancară” Ilan Șor, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că subiectul lichidării Partidului „ȘOR” va fi readus în discuție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: