Sicriu acoperit, sac din plastic. Cum sunt înmormântate în Moldova persoanele care au decedat de coronavirus și ce nu e în regulă în acest sens
Full Article 6 minutes read

Sicriu acoperit, sac din plastic. Cum sunt înmormântate în Moldova persoanele care au decedat de coronavirus și ce nu e în regulă în acest sens

Consiliul pentru Egalitate a declarat ca fiind discriminare situațiile în care persoanele decedate din cauza coronavirusului au fost predate rudelor lor în sicrie închise, în timp ce corpurile celor decedați erau împachetate în saci din plastic. NM a clarificat, există în acest caz indicația Ministerului Sănătății și recomandările OMS sau toate acestea înseamnă un amatorism local și cum astfel de situații influențează asupra stării psihologice a rudelor celor decedați.

Două istorii

Un locuitor al orașului Bălți s-a plâns la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității cu privire la atitudinea medicilor și a angajaților de la morgă față de ruda sa care a decedat din cauza coronavirusului: aceștia au plasat în sicriu cadavrul dezbrăcat, împachetat într-un sac din polietilenă. Reclamantul a menționat că rudele au primit corpul persoanei decedate într-un sicriu închis și că nu au avut posibilitatea să-și ia rămas bun de la răposat și să organizeze ritualurile religioase tradiționale în Moldova.

Și un locuitor din Soroca s-a adresat la Consiliul pentru Egalitate. El a spus că cei de la morga spitalului au refuzat să îmbrace cadavrul surorii sale, care a decedat din cauza complicațiilor provocate de coronavirus și pur și simplu au pus îmbrăcămintea în sicriu.

Ambii reclamanți au menționat că ei cunosc și alte cazuri de acest gen, când rudelor celor decedați din cauza coronavirusului le-au fost predate sicrie închise cu corpurile răposaților.

Consiliul pentru Egalitate a declarat că o astfel de atitudine este discriminare pe principii religioase ale rudelor celor decedați.

Ce recomandă Ministerul Sănătății și OMS

Ministerul Sănătății din Moldova a emis la 25 martie 2020 Ordinul nr. 316. Potrivit acestui ordin, rudelor li se interzice să se atingă de corpul celui decedat din cauza COVID-19. La fel, sunt interzise procesiunile rituale în încăperi închise și nu se admit întruniri masive ale oamenilor la înmormântare. În ordin nu se menționează alte măsuri restrictive ce țin de înmormântarea celor decedați din cauza complicațiilor provocate de COVID.

Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prezintă aceleași recomandări: persoanele decedate pot fi înmormântate în conformitate cu tradițiile locale, rudele pot vedea corpul celui decedat fără a-l atinge și fără a-l săruta. OMS mai recomandă spălarea mâinilor după examinarea corpului celui decedat.

OMS mai recomandă rudelor să nu admită un număr mare de oameni la înmormântare.

De ce Consiliul a declarat discriminare

Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, membru al Consiliului pentru Egalitate, a precizat pentru NM că ordinul Ministerului Sănătății corespunde tuturor recomandărilor internaționale și că medicii iau decizia pe loc să nu îmbrăce răposații și să-i transmită rudelor în sicrie închise.

„Ordinul Ministerului Sănătății corespunde tuturor recomandărilor internaționale și nimeni nu este discriminat. Însă pe alocuri, apar excese, posibil, din cauza fricii, îngrijorării oamenilor că s-ar putea contamina cu coronavirus. De aceea angajații de la morgă ar putea recurge la astfel de măsuri: să împacheteze cadavrele în saci din plastic, să nu îmbrace răposații și să-i transmită rudelor în sicrie închise. Acest lucru nu corespunde documentelor și discriminează rudele, care nu au posibilitatea să-și ia rămas bun de la cei dragi și să-i petreacă în ultimul drum în mod decent. Noi nu putem afirma, cât de răspândit este acest lucru, dar, cel mai probabil, nu este un caz unic”, consideră Goloșceapov.

El a mai spus că utilizarea sacilor este prevăzută doar în cazurile în care cadavrul „curge” sau a început să se descompună, iar predarea cadavrului într-un sicriu închis este justificată doar atunci când cadavrul este desfigurat, de exemplu, în urma unui incendiu. „La oamenii care au decedat din cauza coronavirusului fața nu se schimbă, corpul rămâne același. Aceste măsuri sunt disproporționale pericolului de coronavirus. De aceea astfel de măsuri nu sunt prevăzute nici de OMS, nici de Ministerul Sănătății”, a subliniat Goloșceapov.

Consiliul pentru Egalitate a recomandat celor care s-au confruntat cu refuzul colaboratorilor de la morgă de a îmbrăca persoana decedată și de a o transmite rudelor în sicriu deschis să facă referință la ordinul Ministerului Sănătății și să înregistreze discuția cu medicii cu un dictafon, ca să se audă numele și funcția colaboratorului. Ulterior, pot să se adreseze către administrația spitalului, să depună o plângere în scris și să rezolve problema pe loc. De asemenea, rudele celui decedat pot să se adreseze către Consiliul pentru Egalitate, care poate declara situația ca fiind discriminatorie. În plus, cei pățiți pot să se adreseze în instanța de judecată și să ceară prejudicii morale.

Ce afirmă psihologul

Potrivit afirmațiilor Irinei Varban, președintele Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din Moldova, rudele decedatului au neapărată nevoie de o imagine pentru a face față durerii provocate de această pierdere și pentru a înțelege că viața omului s-a terminat. „Atunci când rudele nu văd răposatul și se gândesc că anume în acest mod și-a pierdut viața, a murit din cauza pandemiei și că acum nu pot nici măcar să-l îmbrace – este o lovitură în plus pentru cei apropiați și ar putea lăsa sechele pentru toată viața”, a menționat psihologul.

Ea a mai spus că ritualurile religioase organizate înainte de înmormântare ajută oamenii să accepte cumva această pierdere. „Sunt numeroase ritualuri religioase: înmormântarea în cea de-a treia zi, priveghiul la care înainte erau invitate bocitoare. Toate acestea ajută psihicul să facă față durerii cauzate de pierderea celui drag, să depășească consternarea și să-și exprime durerea. Însă atunci când nu există aceste ritualuri și omul este înmormântat într-un sicriu închis, se aduce o lovitură mare asupra psihicului celor apropiați”, a precizat Varban.

În opinia psihologului, în condiții de pandemie, oamenii pot fi înmormântați în sicrie cu o ferestruică din sticlă pe capac. De asemenea, rudele pot fi prezente la îmbrăcarea cadavrului pentru a-și lua rămas bun.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: