Sindicaliștii, îngrijorați de ultimele scumpiri. Măsurile propuse Guvernului și Parlamentului (DOC)
Full Article 3 minutes read

Sindicaliștii, îngrijorați de ultimele scumpiri. Măsurile propuse Guvernului și Parlamentului (DOC)

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se arată îngrijorată de creșterile recente ale prețurilor la produsele de panificație, lactate, legume, alte produse alimentare, precum și la produsele petroliere. Într-o declarație publicată pe 16 septembrie, sindicaliștii menționează că aceste creșteri vor produce un impact major asupra bunăstării populației, atât cu venituri joase, cât și cu venituri medii, care „pot conduce la revolte în rândurile cetățenilor”.

„Considerăm inacceptabil de a lăsa fără susținere populația cea mai săracă, atunci când cresc prețurile la produsele de panificație și alte produse alimentare. Este neînțeleasă situația la moment, când avem creșteri importante a volumului de cereale recoltate, iar prețurile la produsele de panificație cresc. În viziunea sindicatelor, statul trebuie să ia măsuri de subvenționare a producerii și să asigure populația cu pâine „socială”, care să fie accesibilă persoanelor cu venituri joase (pensionari, șomeri, persoane cu necesități speciale etc.)”, comunică sindicaliștii.

CNSM a remarcat că scumpirea produselor petroliere are un impact de avalanșă – conduc la creșterea tuturor prețurilor și tarifelor, unde cheltuielile legate de utilizarea acestora au o pondere importantă în structura costurilor. Astfel, vor crește în primul rând cheltuielile în transport, agricultură, procesele tehnologice, unde combustibilul este utilizat în cantități mari ș.a. Toate aceste creșteri au ca urmare diminuarea puterii de cumpărare a salariilor și sărăcirea populației.

Confederația se adresează Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova de a întreprinde, în regim de urgență, un șir de măsuri:

– elaborarea și promovarea unei legi cu privire la reglementarea prețurilor și tarifelor, care să prevadă mecanisme de stabilire a acestora pentru produsele de strictă necesitate, precum și măsuri de protecție socială în cazul unor creșteri de prețuri și tarife;

– stabilirea unui salariu minim unic pe țară de cel puțin 3100 de lei și majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei până la valoarea de 3100 de lei, mărime convenită de sindicate și patronate la nivel național.

– modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar în vederea asigurării respectării prevederilor acesteia ce se referă la premiul anual și alte garanții salariale, inclusiv în vederea majorării salariului lunar total garantat de stat până la 3100 de lei.

– elaborarea unor mecanisme de compensare a puterii de cumpărare a plăților sociale (pensii, burse, indemnizații etc.), suplimentare la indexarea bianuală, în conformitate cu rata inflației.

***

Amintim că, în ultimele două săptămâni, carburanții s-au majorat zilnic. De asemenea, mai multe companii de panificație au majorat prețul la pâine.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: