SIS confirmă datele investigației despre ex-comandantul Armatei Naționale: „Cunoaștem obiectivele, actorii și tacticile”
Full Article 2 minutes read

SIS confirmă datele investigației despre ex-comandantul Armatei Naționale: „Cunoaștem obiectivele, actorii și tacticile”

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) confirmă că fostul comandant al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a transmis regulat informații către agenția de informații militare a Forțelor Armate ale Federației Ruse, GRU. Instituția a declarat că ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker, după ce pe 5 iunie The Insider a relatat despre corespondența dintre Igor Gorgan și „curatorul său din GRU, colonelul Aleksei Makarov”. 

Purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informații și Securitate, Daniela Mânzat, a declarat pentru NewsMaker că „informațiile deținute de către SIS  indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență”.

„Cunoaștem obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova. În contextul investigației jurnalistice realizate de către The Insider, SIS menționează că datele din posesia instituției confirmă veridicitatea informațiilor prezentate. Totodată, reiterăm că SIS ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării”, a declarat reprezentanta instituției pentru NewsMaker.

Amintim, The Insider a menționat în cadrul unei investigații că a avut acces la mesajele de pe Telegram a fostului șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, fost comandant al Armatei Naționale, Igor Gorgan cu „curatorul său din Direcția Principală de Informații, colonelul Aleksei Makarov”. Potrivit sursei, Gorgan i-ar fi raportat regulat lui Makarov, inclusiv despre situația din țară. Gorgan l-ar fi informat și ce arme cumpără Kievul de la țările vecine, inclusiv din Moldova, dar și despre discursurile publice ale președintelui Maia Sandu, „dovadă sunt zeci de link-uri transmise curatorului”. În reacție, Președinția de la Chișinău a anunțat că distincțiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 și 2015, dar și gradele militare ale acestuia vor fi retrase. Totodată, instituția prezidențială a menționat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”. NewsMaker a încercat să ia legătura cu Igor Gorgan, pentru a solicita o reacție. Aceasta nu a răspuns la apeluri. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: