SIS răspunde acuzațiilor Marinei Tauber, care pretinde că „cetățeni străini” i-au blocat accesul în Parlament
Full Article 4 minutes read

SIS răspunde acuzațiilor Marinei Tauber, care pretinde că „cetățeni străini” i-au blocat accesul în Parlament

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a calificat drept „speculații” informația că „cetățeni străini” au restricționat accesul deputaților lui Șor, sancționați, pe 14 iunie – la ședința Parlamentului. Instituția a spus că cea care asigură protecția demnitarilor din Moldova și sediile lor de lucru este exclusiv Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) și a precizat că activitatea particulară de pază este interzisă. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker, după ce parlamentara fostului partid „Șor” Marina Tauber a spus că persoanele vizate sunt „cetățeni străini” și a cerut Serviciului să le identifice. 

Pe 18 iunie, parlamentara fostului Partid „Șor” Marina Tauber, în prezent deputată independentă, a transmis o solicitare către Serviciul de Informații și Securitate în care a menționat că are „anumite bănuieli rezonabile că la acțiunile ilegale și abuzive din data de 14 iunie 2024, când a fost blocat accesul deputaților în sala de ședință, au participat cetățeni străini”.

„Unii martori la acele acțiuni au auzit unele conversații dintre persoanele îmbrăcate în civil, suspecte, care refuzau să se legitimeze, cum comunicau între ele într-o limbă străină. În cazul în care se confirmă faptul că în sediul Parlamentului, fără nicio bază legală, acționează cetățeni străini, atunci suntem în fața unor acțiuni la limita trădării de Patrie din partea celor mai înalte structuri ale statului”, a menționat Tauber în solicitare. Parlamentara a cerut Serviciului să investigheze „urgent aceste informații” și să identifice toate „persoanele civile care au participat la acțiunile abuzive”.

SIS răspunde acuzațiilor Marinei Tauber, care pretinde că „cetățeni străini” i-au blocat accesul în Parlament

Telegram/Marina Tauber

Pentru NewsMaker, reprezentanții SIS au confirmat că li s-au solicitat „informații privind persoanele care nu au permis accesul deputaților sancționați în sala de ședințe a legislativului”. Serviciul a calificat drept „speculații” informația că persoanele vizate sunt „cetățeni străini”.

„Cu referire la speculațiile precum că persoanele menționate ar fi „cetățeni străini”, subliniem că, potrivit Legii nr. 134/2008 cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat și Legii nr. 619/1995 privind organele securității statului, instituția de stat specializată în asigurarea protecției demnitarilor Republicii Moldova şi în asigurarea pazei sediilor de lucru este exclusiv SPPS. De asemenea, conform art. 23 alin. (10) și Anexei nr. 4 din Legea nr. 283/2003, activitatea particulară de pază la ministere, autorități administrative și anumite categorii de instituții publice este interzisă”, a menționat Serviciul.

Instituția a mai accentuat că „din informația prezentată în demersuri nu au fost identificate indicii care ar presupune existența unei fapte ce ar putea fi calificată drept pericol deosebit pentru securitatea statului, potrivit art. 4 alin. (2) din Legea securității statului nr. 618/1995, astfel încât să fie inițiate activități din partea Serviciului de Informații și Securitate”.

***

Pe 13 iunie, deputații Denis Ulanov, Vasile Bolea, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Vadim Fotescu au blocat tribuna centrală din plenului Parlamentului, în timpul ședinței plenare. Parlamentarii – afiliați oligarhului fugar Ilan Șor – au protestat în acest mod față de gestul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care nu i-a permis lui Denis Ulanov să facă o luare de cuvânt pe marginea unui proiect de lege dezbătut în ședință. În rezultat, majoritatea parlamentară PAS a adoptat o sancțiune față de cei șapte deputați, prin care le-a fost interzisă participarea la următoarele cinci ședințe plenare. Detalii AICI.

Pe 14 iunie, în fața Parlamentului, deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au protestat. Alături de mai mulți manifestanți, aceștia și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu decizia de a le fi interzisă participarea la următoarele cinci ședințe plenare. Detalii AICI.

În aceeași zi, deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au încercat să intre în sala de ședințe a Legislativului. Deși le-a fost interzisă participarea la următoarele 5 ședințe plenare, deputații ar fi forțat ușa sălii și în rezultat a fost rupt mânerul acesteia. Cu toate acestea, parlamentarii nu au reușit să intre în sala de ședință dat fiind faptul că la intrare se aflau mai mulți bărbați în civil. „Cine sunteți băieți? Alte state probabil că au capturat clădirea Parlamentului, noi vrem să intrăm”, a menționat atunci Tauber. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: