Parlament

Șapte deputați ai lui Șor, interziși la următoatele cinci ședințe ale Parlamentului. Au blocat tribuna centrală și au scandat „Jos dictatura”

Deputații Denis Ulanov, Vasile Bolea, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Vadim Fotescu au blocat tribuna centrală din plenului Parlamentului, în timpul ședinței plenare din 13 iunie. Parlamentarii – afiliați oligarhului fugar Ilan Șor – au protestat în acest mod față de gestul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care nu i-a permis lui Denis Ulanov să facă o luare de cuvânt pe marginea unui proiect de lege dezbătut în ședință. În rezultat, majoritatea parlamentară PAS a adoptat o sancțiune față de cei șapte deputați, prin care le-a fost interzisă participarea la următoarele cinci ședințe plenare. 

În timpul ședinței legislativului de astăzi, a fost examinat un proiect de lege care va extinde atribuțiile Băncii Naționale a Moldovei. Printre altele, proiectul de lege prevede că BNM va putea să-și gestioneze atât activele financiare, cât și cele mobiliare.

În cadrul luărilor de cuvânt de la tribuna centrală, deputați din opoziție – Vadim Fotescu, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, și socialistul Vlad Batrîncea – au criticat proiectul de lege. A venit la tribuna centrală să-și exprime opinia referitor la document și un alt deputat din echipa lui Șor – Denis Ulanov, însă președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu i-a permis să vorbească.

Astfel, s-a trecut direct la procedura de vot, proiectul de lege fiind adoptat în prima lectură cu votul a 54 de deputați PAS. În timpul votului, Vasile Bolea, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Vadim Fotescu s-au alăturat lui Denis Ulanov la tribuna centrală, blocând-o în semn de protest.

Ulterior, a fost anunțată o pauză. După o pauză de circa o oră și cincisprezece minute, ședința a fost reluată, însă cei șapte deputați continuau să blocheze tribuna centrală. Chiar și în asemenea condiții, ceilalți parlamentari și-au continuat activitatea, examinând și adoptând câteva inițiative legislative.

În timpul examinării proiectelor de lege, deputata socialistă Inga Sibova i-a cerut lui Igor Grosu să permită lui Ulanov să ia cuvântul, pentru a asigura desfășurarea corectă a ședinței plenare.

Atribuția dvs. directă este asigurarea desfășurării corecte a ședințelor Parlamentului. În cazul dat, când lipsiți deputații de dreptul de a se expune, încălcați această prevedere.Vă îndemn să asigurați dreptul oricărui deputat de a se expune, inclusiv deputaților care nu vă plac dvs. personal”, a declarat aceasta.

Speaker-ul însă nu a dat curs solicitării, fiind examinate mai departe proiecte de lege.

În tot acest timp, deputații lui Șor au bătut în tribună și au scandat mesaje precum „Rușine”, „Jos dictatura” și „Victorie”.

Eventual, vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a anunțat o nouă pauză, pentru convocarea Biroului Permanent al Parlamentului.

După aproape o oră, în plenul Parlamentului au revenit doar deputații PAS, nu și cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Iar Igor Grosu i-a anunțat pe cei șapte deputați, care încă blocau tribuna centrală, că vor fi sancționați conform Regulamentului Parlamentului.

În situația creată, mă adresez către persoanele care au blocat tribuna. În conformitate cu art. 133, alin. 1 v-am acordat avertisment, v-am chemat la ordine, a fost aplicată și sancțiunea de retragere a cuvântului. Vă spunem că suntem în situația de a aplica litera f, interzicerea participării la ședinețele plenare pe durata de până la 10 ședințe. Fac uz de dreptul meu în calitate de președinte al Parlamentului și propun să aplicăm interzicerea participării la ședințele plenare pe durata de 5 ședințe”, a spus șeful legislativului.

Igor Grosu i-a mai îndemnat încă o dată să deblocheze tribuna centrală, însă aceștia au ignorat solicitarea. Astfel, s-a trecut la procedura de vot a sancțiunii, care a fost consultată în ședința Biroului Permanent. Sancțiunea a fost votată de 57 de deputați PAS.

Rog secretariatul să transmită această decizie Serviciului de Protecție și Pază”, a declarat Igor Grosu după adoptarea sancțiunii.

Acesta s-a adresat, de asemenea, și cetățenilor: „Stimați cetățeni, asta-i fața adevărată a acelor care lucrează și sunt împotriva statului și nu au nimic sfânt în ei, cu sfânta sărbătoare de astăzi”.

Ulterior, ședința plenară a fost declarată închisă. Aceasta va fi reluată pe 14 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: