Socialiștii anunță noi proteste în raioane și colectări de semnături. Ce i-a nemulțumit?
Full Article 3 minutes read

Socialiștii anunță noi proteste în raioane și colectări de semnături. Ce i-a nemulțumit?

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) anunță proteste în toate raioanele. Aceștia se declară nemulțumiți de proiectul, votat în prima lectură, pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Socialiștii declară că vor iniția și o campanie de colectare a semnăturilor. „Cel puțin un milion de cetățeni vor semna împotriva acestor pretinse reforme”, a comunicat PSRM, pe 16 decembrie. 

În cadrul unor declarații în fața presei, președintele socialist al raionului Drochia Alexei Vasilean a vorbit despre proiectul privind trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății.

„La 13 decembrie a fost înregistrat proiectul de lege. Pe 14 decembrie, comisia parlamentară acordă aviz pozitiv proiectului de lege. La 15 decembrie, ministra anunță că pe 20 decembrie vor avea loc audieri publice asupra proiectului de lege. Nici nu reușește să anunțe audieri publice pe rețelele de socializare ca să vedem că legea să fie votată deja în prima lectură”, a comunicat Vasilean.

El a mai spus că „orice reformă implică o perioadă lungă de timp”. „Nu a fost supusă consultărilor publice, nu a fost solicitată opinia autorităților publice locale, opinia cetățenilor”, a adăugat el.

La rândul său, socialistul Vlad Batrîncea a anunțat că în toate raioanele din Moldova va fi inițiată campania de colectare a semnăturilor.

„Cel puțin un milion de cetățeni vor semna împotriva acestor pretinse reforme. Totodată anunțăm proteste în toate centrele raionale. În fiecare sat din Republica Moldova va fi petrecută o adunare unde oamenii se vor expune asupra acestor reforme”, a comunicat Batrîncea.

De menționat în ultima perioadă, socialiștii desfășoară acțiuni de protest în mai multe raioane din țară. Aceștia declară că-și propun demiterea guvernării și organizarea unor alegeri anticipate.

***

Amintim că pe 15 decembrie în Parlament, cu 52 de voturi a fost aprobat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a criticat inițiativa și i-au reproșat ministrei Sănătății Ala Nemerenco, că acum câțiva ani, a criticat o asemenea inițiativă.

Potrivit autorilor, deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, măsura va duce la creșterea calității serviciilor pentru pacienți, prin majorarea investițiilor, asigurarea unei planificări sistemice a serviciilor și eficientizarea managementului spitalicesc.

Autorii argumentează că, în prezent, fondatorii spitalelor raionale, consiliile raionale nu fac investiții și nu asigură un management calitativ, iar oamenii suferă din cauza lipsei medicamentelor, a organizării proaste, a echipamentelor depășite și a condițiilor nesatisfăcătoare.

Președintele Comisiei protecție socială sănătate și familie, Dan Perciun, a subliniat că scopul acestei reforme este consolidarea și modernizarea spitalelor, reieșind din necesitățile fiecărei instituții în parte și din interesele pacienților, fiind un prim pas în eforturile de consolidare și modernizare a întregului sistem spitalicesc din țară.

Anterior, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că susține inițiativa, iar pe 20 decembrie, la Parlament, vor fi organizate consultări pe acest subiect.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: