socialistii.md

Socialiștii anunță noi proteste în raioane și colectări de semnături. Ce i-a nemulțumit?

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) anunță proteste în toate raioanele. Aceștia se declară nemulțumiți de proiectul, votat în prima lectură, pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Socialiștii declară că vor iniția și o campanie de colectare a semnăturilor. „Cel puțin un milion de cetățeni vor semna împotriva acestor pretinse reforme”, a comunicat PSRM, pe 16 decembrie. 

În cadrul unor declarații în fața presei, președintele socialist al raionului Drochia Alexei Vasilean a vorbit despre proiectul privind trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății.

„La 13 decembrie a fost înregistrat proiectul de lege. Pe 14 decembrie, comisia parlamentară acordă aviz pozitiv proiectului de lege. La 15 decembrie, ministra anunță că pe 20 decembrie vor avea loc audieri publice asupra proiectului de lege. Nici nu reușește să anunțe audieri publice pe rețelele de socializare ca să vedem că legea să fie votată deja în prima lectură”, a comunicat Vasilean.

El a mai spus că „orice reformă implică o perioadă lungă de timp”. „Nu a fost supusă consultărilor publice, nu a fost solicitată opinia autorităților publice locale, opinia cetățenilor”, a adăugat el.

La rândul său, socialistul Vlad Batrîncea a anunțat că în toate raioanele din Moldova va fi inițiată campania de colectare a semnăturilor.

„Cel puțin un milion de cetățeni vor semna împotriva acestor pretinse reforme. Totodată anunțăm proteste în toate centrele raionale. În fiecare sat din Republica Moldova va fi petrecută o adunare unde oamenii se vor expune asupra acestor reforme”, a comunicat Batrîncea.

De menționat în ultima perioadă, socialiștii desfășoară acțiuni de protest în mai multe raioane din țară. Aceștia declară că-și propun demiterea guvernării și organizarea unor alegeri anticipate.

***

Amintim că pe 15 decembrie în Parlament, cu 52 de voturi a fost aprobat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a criticat inițiativa și i-au reproșat ministrei Sănătății Ala Nemerenco, că acum câțiva ani, a criticat o asemenea inițiativă.

Potrivit autorilor, deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, măsura va duce la creșterea calității serviciilor pentru pacienți, prin majorarea investițiilor, asigurarea unei planificări sistemice a serviciilor și eficientizarea managementului spitalicesc.

Autorii argumentează că, în prezent, fondatorii spitalelor raionale, consiliile raionale nu fac investiții și nu asigură un management calitativ, iar oamenii suferă din cauza lipsei medicamentelor, a organizării proaste, a echipamentelor depășite și a condițiilor nesatisfăcătoare.

Președintele Comisiei protecție socială sănătate și familie, Dan Perciun, a subliniat că scopul acestei reforme este consolidarea și modernizarea spitalelor, reieșind din necesitățile fiecărei instituții în parte și din interesele pacienților, fiind un prim pas în eforturile de consolidare și modernizare a întregului sistem spitalicesc din țară.

Anterior, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că susține inițiativa, iar pe 20 decembrie, la Parlament, vor fi organizate consultări pe acest subiect.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: