socialiștii.md

Socialiștii s-au supărat pe Guvern: Majoritatea proiectelor de lege ale opoziției nu sunt avizate în termen 

Drepturile opoziției parlamentare de a veni cu inițiative legislative sunt ignorate de Guvernul Natalia Gavrilița. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Zinaida Greceanîi. Deputata a atras atenția plenului Parlamentului că majoritatea proiectelor de lege înaintate de opoziție nu sunt avizate în termen de Executiv, ceea ce pune în dificultate dezbaterea lor în comisii și Parlament.

Discuțiile s-au iscat în timpul solicitării fracțiunii BCS de a include de urgență pe ordinea de zi a proiectului care prevede extinderea termenului de prezentare a declarațiilor privind impozitul pe venit pentru anul 2021 pentru persoanele fizice și juridice.

Unul din autorii proiectului, deputatul PSRM Tatiana Cunețchi, a declarat că inițiativa trebuie examinată și votată de urgență pe parcursul zilei de astăzi. Ea a atras atenția că, în caz contrar, documentul își pierde din actualitate, deoarece potrivit legislației în vigoare termenul limită de prezentare a declarațiilor este 25 martie.

În replică, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a declarat că proiectul nu are avizul Guvernului.

„Nu este avizul Guvernului. Din câte am comunicat cu colegii nu se văd mari perturbări în acest sens. Nu a venit avizul Guvernului și nu am putut să-l discutăm în ședință”, a declarat Alaiba.

Tot el a precizat că nu se va putea vota proiectul fără un aviz al Executivului. „Asta este realitatea. Avizul Guvernului nu a venit din motive obiective, cu siguranță”, a spus Alaiba.

La rândul ei, Zinaida Greceanîi a spus că „Guvernul la toate inițiativele care vin din partea opoziției nu prea dă aviz”.

„Azi le-am scris o scrisoare, copia v-am remis-o și dumneavoastră domnul președinte al Parlamentului, de aceea dacă există posibilitatea prin comisia pentru situații excepționale, e important să fie luată o decizie corectă”, a declarat președintele fracțiunii BCS.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a menționat că își asumă responsabilitatea să propună proiectul la Comisia pentru situații excepționale.

„Eu vreau să procedăm colegial. Eu vă garantez că o să vorbim cu Comisia Situații Excepționale să rezolve acest subiect, reieșind și din urgență, dacă mâine e data limită”, a conchis Grosu.

Inițiativa PSRM prevede ca declararea impozitului pe venit de către agenții economici, întreprinzătorii individuali sau gospodăriile țărănești de fermieri care nu au mai mult de 3 salariați pe an să se efectueze până la 31 mai, iar achitarea impozitului – până la 31 decembrie. Aceleași schimbări se propun și în cazul persoanelor fizice. Autorii susțin că proiectul are menirea să atenueze consecințele distructibile ale crizei energetice și pandemice, să păstreze locurile de muncă, să creeze condiții favorabile pentru susținerea mediului de afaceri și să excludă presiunile financiare ale statului în activitatea întreprinzătorilor.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei: „Lovim în inima mașinii de război a Kremlinului”

Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a transmis pe rețeaua X că „este unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni de până acum”.

„Reducem și mai mult bugetul de război al Kremlinului, urmărind încă 105 nave ale flotei fantomă și pe cei care le susțin și limitând accesul băncilor rusești la finanțare. Conductele Nord Stream vor fi interzise. Va fi un plafon mai mic pentru prețul petrolului. Exercităm o presiune mai mare asupra industriei militare rusești, asupra băncilor chineze care facilitează eludarea sancțiunilor și blocăm exporturile tehnologiei utilizate în drone. Pentru prima dată, includem în lista sancțiunilor un registru de pavilioane și cea mai mare rafinărie Rosneft din India. Sancțiunile noastre îi vizează și pe cei care îndoctrinează copiii ucraineni. Vom continua să îi creștem costurile, astfel încât oprirea agresiunii să devină singura cale de urmat pentru Moscova”, a adăugat Kallas.

Cu o zi înainte, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că Bratislava nu va mai bloca adoptarea noului pachet de sancțiuni ale UE împotriva Federației Ruse. Potrivit acestuia, decizia Slovaciei a fost influențată de negocierile purtate cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind garanțiile legate de livrările de gaze.

Anterior, Slovacia s-a opus impunerii noilor sancțiuni din cauza unei propuneri a Comisiei Europene de a interzice complet importul de gaze rusești începând cu anul 2028. Autoritățile slovace au considerat că o astfel de măsură ar putea duce la un deficit de gaze, la creșterea prețurilor și a taxelor de tranzit, precum și la eventuale procese din partea companiei ruse Gazprom.

Amintim că luna trecută, Comisia Europeană a propus cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei din 2022, care vizează veniturile energetice, băncile și industria militară a Moscovei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: