„Șoimul ucrainean” în politica moldovenească. Ce înseamnă numirea lui Danilov în funcția de ambasador al Ucrainei în Moldova?
Full Article 6 minutes read

„Șoimul ucrainean” în politica moldovenească. Ce înseamnă numirea lui Danilov în funcția de ambasador al Ucrainei în Moldova?

Volodimir Zelenski l-a numit pe fostul șef al Consiliului de Securitate și Apărare Națională, Alexei Danilov, în funcția de ambasador al Ucrainei în Moldova. Danilov este o figură cunoscută în politica ucraineană. Acum a primit o funcție diplomatică nefiind diplomat de carieră. NM vă povestește cine este Danilov și de ce Kievul l-a trimis în Moldova (spoiler – această numire i-a speriat pe unii).

„Creatura rusă va fi distrusă”

Pe 26 martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe Alexei Danilov din funcția de secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare, pe care o ocupa din 2019. În aceeași zi, Danilov a mulțumit, pe pagina sa de Facebook, președintelui pentru încrederea acordată în calitate de șef al Consiliului de Securitate și Apărare Națională și echipei sale pentru munca depusă.

„Creatura rusă va fi distrusă, creatura himerică va pieri în marea istoriei, iar acest lucru va fi făcut de luptătorul ucrainean, în spatele căruia stă istoria noastră, destinul și misiunea noastră – „să fim o sabie în întuneric; paznicii din turn; scutul care protejează regatul oamenilor! Vă mulțumesc tuturor! Slavă Ucrainei!”, a scris Danilov.

Zelenski nu a dezvăluit motivele demiterii lui Danilov. Dar pe rețele au apărut imediat versiuni ale deciziei președintelui. Una dintre ele este declarația obscenă a lui Danilov adresată reprezentantului special chinez pentru problema ucraineană, Li Hui. Acesta din urmă ar fi sugerat conducerii ucrainene să ia în considerare posibilitatea de a începe negocierile de pace. Ca răspuns la aceasta, Danilov a denaturat în mod obscen numele lui Hui.

Declarațiile lui Danilov au fost întotdeauna destul de dure, la fel ca și poziția sa politică. Corespondentul BBC, Sviatoslav Homenko, a remarcat că despre Danilov „își vor amintit în primul rând ca despre o persoană care a ocupat cea mai de atac poziție dintre toți reprezentanții guvernului ucrainean din timpul președinției lui Zelenski”.
După invazia rusă în Ucraina, Danilov a numit mobilizarea parțială anunțată în Rusia „un program complex pentru utilizarea rușilor”, iar pe președintele rus – „Hitler pe nume Putin”. Danilov a avertizat și referitor la crearea unei „axe a răului” China-Iran-Rusia, căreia i s-ar putea alătura „unele state europene”.

Danilov este cunoscut și pentru bogata sa carieră politică. Din 1994 până în 1997, a fost primarul orașului Lugansk, iar din 4 februarie până în 8 noiembrie 2005 a fost șeful administrației regionale de stat Lugansk. Din 2006 până în 2007, a fost deputat al Radei Supreme din partea Blocului Iulia Timoșenko, iar din 2007, director adjunct al Institutului pentru Integrare și Dezvoltare Europeană.

Rocadele lui Zelenski

Expertul WatchDog Valeriu Pașa a remarcat într-un interviu acordat NM că Danilov poate fi considerat un „greu al politicii” ucrainene.

Pașa a subliniat, de asemenea, faptul că demisia lui Danilov „s-a produs ca parte a unei relansări ample a puterii în Ucraina, despre care a vorbit și președintele Zelenski”. Alexandr Litvinenko, care a fost anterior șef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, a fost numit în locul lui Danilov. Iar Serviciul de Informații Externe va fi condus de Oleg Ivașenko.

Anterior, Zelenski l-a demis pe comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnîi și l-a numit pe Alexandr Sîrski în această funcție.

Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare Alexandru Flenchea consideră că schimbarea șefului Consiliului Național de Securitate și Apărare a fost planificată.

„Nu a fost o decizie expromt, nici o decizie pripită. Numirea unui nou secretar al Consiliului de Securitate și Apărare Națională la câteva zile după demiterea lui Danilov sugerează că toate acestea au fost planificate”, crede Flenchea.

El a mai menționat că nimeni nu l-a demis pe ambasadorul Ucrainei în Moldova Marko Șevcenko, mandatul acestuia de patru ani pur și simplu s-a încheiat.

„Un semnal de amenințare” pentru Transnistria?

Numirea lui Danilov în funcția de ambasador în Moldova a provocat „mult zgomot”. Unii s-au „speriat” de această decizie. Aceștia au asociat numirea lui Danilov cu „dorința de a rezolva problema transnistreană”.

Politologul de la Chișinău Alexandr Corinenco, abordat deseori de mass-media rusă și pro-rusă, într-un comentariu pentru site-ul rusesc „Politnavigator” a spus că Chișinăul astăzi nu are posibilitatea sau dorința de a reintegra țara, așa că „se învârtesc ca șerpii într-o tigaie pentru a reduce ardoarea unor „șoimi” de la Kiev”.

„Nu este un secret pentru nimeni că capetele fierbinți de la Kiev dorm și văd cum intră victorios în Tiraspol și scot armele de la Cobasna, dar autoritățile moldovenești duc o politică foarte prudentă”, a adăugat Corinenco.

În același material, fostul șef adjunct al departamentului politică externă al nerecunoscutei RMN, politologul Igor Șornicov a calificat numirea lui Danilov un „semnal de amenințare” pentru Transnistria. „Anterior, Kievul a cerut în repetate rânduri Chișinăului să pună capăt republicii rebele și, în același timp, prezenței militare pe Nistru”, a menționat Șornicov.

Reamintim că un grup operativ al trupelor rusești este dislocat pe teritoriul Transnistriei, iar în satul Cobasna este un mare depozit de muniții.

Creșterea nivelului diplomatic

Valeriu Pașa consideră că nu există „semnale periculoase” în această rocadă, ci, dimpotrivă, indică importanța acestei direcții pentru Ucraina. „Menținerea relațiilor intense cu Moldova este importantă pentru Kiev. A trage orice alte concluzii din aceasta este, cel puțin, exagerare și manipulare”, a spus Pașa pentru NM.

Expertul explică tot „zgomotul” din jurul numirii unui nou ambasador prin greutatea politică a lui Danilov.

„Este cu adevărat neobișnuit când într-o o țară mică precum Moldova este numit ambasador un politician cu greutate. Aceasta este o figură cunoscută, o figură colorată și, firesc, generează motiv informațional”, a subliniat expertul.

Flenchea, la rândul său, a remarcat că nu este nevoie să întrezărim niciun scenariu special în spatele numirii lui Danilov, deoarece ambasadorul nu construiește independent politica externă, ci realizează politicile Ministerului de Externe și ale președintelui. „Faptul că nu un diplomat de carieră, ci o personalitate politică a fost numită ambasador, indică că Moldova a urcat câteva poziții pe agenda diplomatică ucraineană. Așa funcționează diplomația”, a conchis Flenchea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: