Soluții pentru transportul public din capitală. Propunerea fracțiunii PAS din CMC (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Soluții pentru transportul public din capitală. Propunerea fracțiunii PAS din CMC (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) propune achiziționarea serviciilor de transport de la companiile private pe perioada pandemiei. Într-o conferință de presă din 23 martie, consilierii au declarat că Primăria va reuși astfel să soluționeze problema transportului public și să economisească resurse financiare.

Potrivit consilierilor PAS Alexandr Trubca și Roman Cojuhari, o astfel de abordare va asigura rapid municipiul Chișinău cu mijloace de transport suficient pentru a se evita aglomerațiile.

„Primarul propune să fie alocați 50 de milioane de lei pentru achiziția unităților de transport rulate (adică la mâna a doua sau vechi). Se estimează că din suma dată vor fi achiziționate cca. 50 de unități de autobuze vechi, care vor fi gestionate de Parcul Urban de Autobuze. Fiecare unitate pe an face cca. 80 000 de km, iar municipalitatea achită Parcului câte 18.6 lei pentru fiecare kilometru parcurs. Un calcul elementar denotă că la cele 50 de milioane cheltuite pentru achiziția autobuzelor rulate, municipalitatea va cheltui încă cel puțin 74.4 milioane de lei pentru compensarea cheltuielilor Parcului Urban de Autobuze”, au argumentat consilierii PAS.

În context, fracțiunea PAS propune ca cele 50 de milioane de lei să fie direcționate către achiziția serviciilor de transport public de la companiile private.

În urma dialogului purtat cu asociația transportatorilor, dar și cu mai mulți transportatori am constat că prețul pentru care transportatorii sunt gata să lucreze este de cca. 15 lei pentru un kilometru parcurs și asta în condițiile în care încasările vor merge în bugetul Parcului Urban de Autobuze”, a spus consilierul fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari.

Potrivit aleșilor locali, achiziția serviciilor de transport a acelorași 50 de unități va costa bugetul municipal doar 43.75 milioane, iar municipalitatea va economisi și acele 50 de milioane pe care vrea să le investească în achiziția de autobuze și alte 30 de milioane pe diferența de compensanții pe care nu le va achita Parcului Urban de Autobuze.

Primarul capitalei a criticat dur inițiativa consilierilor PAS din CMC. Declarația integrală o puteți găsi AICI.

***

Amintim că, în martie 2020, Primarul Ion Ceban, după o vizită în Republica Belarus, a propus achiziționarea a 100 de autobuze pentru municipalitate. Fracțiunea PAS din CMC s-a opus inițiativei primarului, iar până la urmă licitația a fost anulată de Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), în urma contestării acestuia de către toți participanții.

În prezent, Parcul Urban de Autobuze al Capitalei are 143 de mijloace de transport, dintre care o sută au termenul de exploatare depășit.

Pe 24 februarie 2021, primarul Ion Ceban a solicitat poziția Comisiei pentru economie, buget și finanțate a Parlamentului Republicii Moldova privind aprecierea procedurii, prin care pot fi inițiate negocieri directe de către Parcul Urban de Autobuze și operatorii economici, în cazul achiziționării unităților de transport pentru necesitățile municipiului Chișinău.

Potrivit estimărilor Primăriei, zilnic, în transportul public din capitală sunt circa 500 de mii de călătorii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: