Игорь Чекан/NewsMaker

Lobby pentru companiile private de transport? Reacția lui Ceban la propunerea fracțiunii PAS din CMC

Primarul Ion Ceban a venit cu o reacție la propunerea fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, privind contractarea companiilor private de transport. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, edilul a acuzat consilierii PAS că ar face lobby pentru acestea și că din acest motiv ar fi sabotat cumpărarea, anul trecut, a 100 de autobuze. 

„Exact un an în urmă am propus să procurăm autobuze, iar procedurile birocratice înaintate atunci de unii au dus la nimic. În loc să se apuce de lucru și să contribuie la rezolvarea problemei transportului public din capitală, fapt pentru care sunt plătiți din bugetul municipal, consilierii PAS lobează pentru anumite companii de transport care să fie contractate de către primărie. Acești consilieri la orice subiect se dau în spectacol în conferințe de presă și vorbesc aberații”, a declarat Ceban.

Edilul a calificat inițiativa privind achiziționarea pe perioada pandemiei a serviciilor de transport de la companii private, drept „populistă, negândită și chiar aberantă”.

„Ei propun să nu procurăm autobuze, dar să plătim cuiva aceste sume și să contractăm transport. La fel au făcut și în cazul cu publicitatea stradală, când lobau și continuă să o facă pentru anumite companii de publicitate. În situația complicată în care ne aflăm, nu ne putem permite să mai cheltuim bani, pe care nici nu i-am prevăzut în buget, pentru contractarea serviciilor de transport”, a precizat Ceban.

Primarul capitalei a reiterat că achiziționarea autobuzelor trebuie să fie realizată prin negocieri directe cu companiile de transport.

❗️❗️❗️
Astăzi am aflat adevăratul motiv de ce este sabotată cumpărarea celor 100 de autobuze. Pentru că cei din CMC fac…

Publicată de Ion Ceban pe Marţi, 23 martie 2021

***

Reacția vine după ce consilierii PAS din CMC Alexandr Trubca și Roman Cojuhari au propus achiziționarea serviciilor de transport de la companiile private pe perioada pandemiei. Într-o conferință de presă din 23 martie, consilierii au declarat că Primăria va reuși astfel să soluționeze problema transportului public și să economisească circa 50 mln de lei din bugetul municipal.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: