Sondaj: 22% din respondenți nu au decis pentru cine vor vota la prezidențiale. Pentru cine ar opta cei deciși
Full Article 2 minutes read

Sondaj: 22% din respondenți nu au decis pentru cine vor vota la prezidențiale. Pentru cine ar opta cei deciși

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, peste 36% din respondenții unui sondaj ar vota pentru Maia Sandu. Candidata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate este urmată de Alexandr Stoianoglo. Mai mult de 10% din respondenții sondajului ar vota pentru candidatul susținut de Partidul Socialiștilor. Sondajul a fost realizat în perioada 13-22 septembrie, iar volumul eșantionului este de 1 021 de persoane. Cercetarea a mai arătat că 21,9% din respondenți nu au luat o hotărâre cu privire la vot. 

Datele au fost colectate în cadrul unui proiect implementat de către Institutul Aspen România, biroul de la Chișinău, împreună cu Asociația pentru Politică Externă și Comunitatea Watchdog Moldova.

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 36,1% din respondenții sondajului ar vota pentru Maia Sandu; 10,1% – pentru Alexandr Stoianglo, 7,5% – pentru Renato Usatîi, 4,1% – pentru Irina Vlah, 2,5% – pentru Ion Chicu, 1,8% – pentru Vasile Tarlev.

0,8% din respondenții sondajului au spus că ar vota pentru Octavian Țîcu, tot 0,8% – pentru Tudor Ulianovschi, 0,6% – pentru Natalia Morari, de asemenea 0,6% – pentru Andrei Năstase și 0,5% – pentru Victoria Furtună.

5,7% din respondenții sondajului au numit pe altcineva.

21,9% nu au decis pentru cine vor vota.

2,5% nu ar participa la alegeri.

4,3% – nu știu sau nu au un răspuns.

Sondaj: 22% din respondenți nu au decis pentru cine vor vota la prezidențiale. Pentru cine ar opta cei deciși

Comunitatea Watchdog a precizat că „22% dintre populația țării încă nu a luat o hotărâre clară privind votul la alegerile prezidențiale” și „prin urmare, scorul primilor patru candidați ar putea oscila ușor pe parcursul următoarelor săptămâni”.

La sondaj au participat 1 021 persoane, cu vârstă de 18 ani şi mai mult. Cercetarea a fost realizată la telefon. Se menționează că eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximă de +3,1%.

***

Dacă până la alegeri nu va mai fi exclus nimeni, atunci în buletinul de vot vor figura 11 candidați. NewsMaker a scris cine sunt aceștia, prin ce au devenit celebri și cu ce program pășesc în campania electorală. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: