Andrei Mardari / NewsMaker

Sondaj: Jumătate din moldoveni cred că țara se îndreaptă în direcția greșită. Sandu, Dodon și Ceban – cei mai populari politicieni

Aproape 60% dintre moldoveni consideră că Republica Moldova se îndreaptă în direcția greșită. Sunt datele unui sondaj prezentat de către Institutul Republican Internațional în Republica Moldova (IRI). Datele mai arată că președintele Maia Sandu este politicianul în care au cea mai mare încredere cetățenii țării (20% dintre respondenți), iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede doar Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Socialiștilor (PSRM).

Sandu, Dodon și Ceban, cei mai de încredere politicieni

Președintele Maia Sandu este personalitatea politică ce se bucură de cea mai multă încredere din partea cetățenilor. Șefa statului a fost menționată de către 20% din respondenții unui sondaj prezentat de către Institutul Republican Internațional în Republica Moldova. Aceasta este urmată de către fostul președinte Igor Dodon –15%, iar pe locul trei s-a situat primarul capitalei, Ion Ceban, care a fost menționat de către 8% din respondenți, transmite IPN.

În topul personalităților politice se mai regăsește președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, pentru care s-au pronunțat 7% din intervievați, precum și liderul Partidului Șor, Ilan Șor, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Natalia Gavrilița, care au fost menționați de a câte 5% din respondenți. Totodată, 9% au declarat că nu au încredere în nimeni, iar aproape 50% nu au știut sau nu au răspuns. Întrebarea a fost deschisă.

PAS și PSRM ar accede în Parlament dacă duminică ar avea loc alegeri anticipate

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede doar două formațiuni politice.

Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate și-ar fi dat votul 21% din respondenți

Pentru Partidul Socialiștilor și-ar fi dat votul 13%.

4% din cei intervievați ar vota pentru Partidul Șor, iar pentru Partidul Comuniștilor ar vota 3%. Cu un procent s-ar alege alte trei formațiuni politice: Congresul Civic, Partidul Democrat și Platforma Demnitate și Adevăr.

Principalele probleme ale moldovenilor

Costul vieții și prețurile majorate –  sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă Republica Moldova, fiind menționate de peste 60% din respondenți. Pe locul doi al problemelor se regăsesc veniturile reduse, iar acestea sunt urmate de șomaj, corupție, sărăcie, dar și războiul din Ucraina.

58% dintre moldoveni consideră că am luat-o pe calea greșită

28% din respondenți consideră că în Republica Moldova lucrurile se îndreaptă într-o direcție corectă, iar 58% consideră că direcția este greșită. Oamenii punctează printre probleme nivelul de trai. De asemenea, populația nu a omis problemele energetice și cele de securitate. Soluțiile pe care și le-ar dori de la autorități reies din problemele precizate – prețuri mari, sărăcia, corupția etc.

În cadrul sondajului, tinerii au fost întrebați cât de dispuși sunt să candideze la o funcție publică la nivel local sau național până la împlinirea vârstei de 35 de ani. 9% din intervievați au spus că este foarte probabil, iar 11% au răspuns că probabil ar fi dispuși. 70% din tineri  s-au arătat interesați să participe activ în serviciul comunității.

Respondenții au fost întrebați și cine cred că are principala responsabilitate de a proteja mediul înconjurător. Majoritatea a răspuns că înșiși cetățenii. Aceștia sunt urmați de autorități, dar și organizațiile societății civile.

***

Datele au fost colectate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, în perioada 9 februarie – 30 martie prin interviuri telefonice. Interviurile eșantionului principal au fost finalizate pe 21 martie, iar interviurile suplimentare cu tinerii (18-35 de ani) pe 30 martie 2022. Munca pe teren a fost întârziată din cauza izbucnirii războiului din Ucraina și a tergiversărilor din partea echipelor de colectare a datelor. Eșantionul principal a fost constituit din 1 306 de rezidenți permanenți ai Republicii Moldova, cu drept de vot. Marja de eroare a eșantionului principal nu depășește 2,5%, iar a eșantionului de tineri nu depășește 3,9%.

Sondajul a fost coordonat de dr. Rasa Alisauskiene, de la Baltic Surveys/The Gallup Organization, în numele Center for Insights in Survey Research, iar munca în teren a fost realizată de centrul Civis. Sondajul a fost finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: