Centrul GDM

Sondaj: Moldovenii, mai puțini homofobi. A crescut numărul celor care ar accepta căsătoriile între persoane de același sex

Rezultatele ultimului studiu efectuat de Magenta Consulting, la comanda Centrului de Informații GENDERDOC-M, în perioada martie – aprilie 2022, arată că locuitorii orașului Chișinău au devenit mai toleranți. Datele obținute în cadrul acestui studiu au fost comparate cu rezultatele studiului similar din 2019.

Astfel, atitudinile pozitive și foarte pozitive au crescut cu 4% față de 2019; atitudinea neutră a crescut cu 19%; atitudinea foarte negativă a scăzut cu 13%. În prezent, numărul persoanelor care au o atitudine negativă sau foarte negativă față de persoanele LGBT+ este de doar 33% față de 55% în 2019.

Acceptarea afecțiunii (sărut romantic) în locuri publice între două femei reprezintă 56% din numărul total de respondenți față de 47% în 2019, în timp ce acceptarea afecțiunii (sărut romantic) în locuri publice între doi bărbați reprezintă 10% din numărul total de respondenți față de 6% în 2019.

Numărul persoanelor care nu s-ar simți confortabil în prezența persoanelor LGBT a scăzut și el până la 36% față de 54% în 2019.

28% dintre respondenți au spus că sunt interesați să cunoască persoanele LGBT (15% în 2019), iar 25% (17% în 2019) sunt indiferenți față de orientarea sexuală a oamenilor.

20% (10% în 2019) dintre respondenți au spus că au persoane LGBT printre prieteni sau cunoștințe.

În ceea ce privește legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, respondenții și-au exprimat opinia astfel:

14% (5% în 2019) au spus că aceste căsătorii ar trebui legalizate;

67% (65% în 2019) au spus că ar trebui interzise.

Numărul celor care nu au o opinie pe acest subiect a scăzut – 11% față de 14% în 2019. A scăzut și numărul celor care au spus că acest subiect nu contează pentru ei: 20% față de 26% în 2019.

Studiul a mai arătat că persoanele cu venituri mai mari sunt mai tolerante față de comunitatea LGBT: 37% față de 10% din segmentul de respondenți cu cele mai mici venituri. În același timp, persoanele cu studii superioare sunt mai tolerante decât persoanele cu studii medii generale, 62% față de 13%.

Cel mai tolerant sector din Chișinău este Botanica, cu o rată de 26% de acceptare a persoanelor LGBT. În 2019 această poziție era ocupată de Buiucani.

În 2022 este atestată creșterea ponderii respondenților care consideră că atât femeia, cât și bărbatul trebuie să se ocupe de activitățile tradițional „masculine”/ „feminine”.

Cel mai mulți cred că atât bărbatul, cât și femeia, trebuie să ocupe de educația copiilor – 83%, +12% comparativ cu 2019 și luarea deciziilor importante în familie – 82%, +10% față de 2019.

La sondaj au participat 709 persoane.

***

Pe 17 mai este marcată, anual, Ziua internațională împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei. În perioada 15-19 iunie va avea loc cea de-a 21-a ediție a Festivalului LGBTI „Moldova Pride”, inclusiv un „Marș al solidarității”, pentru promovarea și celebrarea egalității pentru toți.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA impun o taxă suplimentară de $250 pentru viză: Cine o plătește și cum poate fi recuperată

Statele Unite vor impune vizitatorilor internaționali o nouă „taxă pentru integritatea vizelor” în valoare de cel puțin 250 de dolari, care se va adăuga la costurile deja existente pentru obținerea vizelor, conform unei prevederi din recenta lege de politică internă adoptată de administrația Trump. Taxa, considerată un „depozit rambursabil”, va putea fi recupertaă în cazul respectării condițiilor de ședere.

Potrivit CNN, Taxa se va aplica tuturor vizitatorilor care trebuie să obțină vize temporare de tip non-imigrant pentru a intra în SUA. Sunt vizați turiștii, oameni de afaceri, studenții internaționali și alți vizitatori temporari. În anul fiscal 2024, SUA a emis aproape 11 milioane de astfel de vize, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Turiștii și oamenii de afaceri din țările care fac parte din Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver Program) – inclusiv Australia și multe țări europene – nu au nevoie de viză pentru sejururi de până la 90 de zile.

Plata taxei va fi obligatorie în momentul eliberării vizei și nu vor exista scutiri de la plată. Conform prevederii din lege, călătorii care respectă condițiile vizei își pot recupera taxa după încheierea călătoriei.

Avocatul specializat în imigrație Steven A. Brown, partener la firma Reddy Neumann Brown PC din Houston, a descris această taxă ca pe un „depozit de garanție rambursabil”. Totuși, el a remarcat că mecanismul de rambursare nu este clar în acest moment.

„Este greu de spus care este scopul exact al taxei”, a declarat Brown într-un e-mail pentru CNN. „În general, taxele de imigrație acoperă costurile procesului de aprobare sau eliberare a vizei”, însă prevederea privind rambursarea ar putea însemna că sumele încasate vor fi returnate. „Într-o lume ideală, nu ar exista depășiri ale duratei vizei sau încălcări.”

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), instituția care implementează această taxă, nu a oferit încă detalii despre procesul de rambursare sau despre alte aspecte ale aplicării noii politici.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că taxa a fost instituită „pentru a susține prioritățile administrației de consolidare a aplicării legislației privind imigrarea, de descurajare a depășirii termenului legal al vizelor și de finanțare a securității la frontieră.”

Taxele nerambursate vor fi „depozitate în fondul general al Trezoreriei”, se menționează în lege.

Pentru anul fiscal 2025, taxa inițială va fi fie 250 de dolari, fie o sumă mai mare stabilită prin regulament. Aceasta va fi ajustată anual în funcție de inflație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: