„Soțul mi-a propus să câștig bani ușori”. Un cuplu a povestit cum a ajuns să participe la protestele lui Șor
Full Article 4 minutes read

„Soțul mi-a propus să câștig bani ușori”. Un cuplu a povestit cum a ajuns să participe la protestele lui Șor

Pe 17 mai, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul finanțării ilegale a ex-Partidului „ȘOR”, în care este inculpată vicepreședinta fostei formațiuni, deputata Marina Tauber. În timpul ședinței, doi martori – șot și soție – au fost audiați. Oamenii au povestit despre cum au ajuns să participe la protestele antiguvernamentale organizate de fostul Partid „ȘOR” și cu cât au fost plătiți. 

În cadrul ședinței de judecată, primul martor audiat a fost o femeie care a relatat că, în 2022, un amic de-al soțului său i-a propus acestuia să participe la protestele din centrul Chișișinăului contra plată. Ulterior, bărbatul i-a propus martorei să participe și ea. „Șoțul mi-a propus să câștig bani ușor, cum s-ar spune”, a declarat aceasta.

Potrivit femeii, amicul soțului său le-a făcut cunoștință cu un bărbat care i-a dus la o anumită Ludmila, care se ocupa cu organizarea protestelor. S-au întâlnit cu un grup de protestatari în Bălți, au intrat într-un autobuz, unde li s-au cerut numele și numerele de telefon. Martorii au explicat că, în baza listelor din autobuze, mai târziu, la aproximativ o săptămână după participarea la protest, erau plătiți banii – câte 400 de lei pentru fiecare persoană. Mai mult, martora a declarat că soțului său i s-a propus 100 de dolari pentru un așa-zis protest în corturi în fața sediului Parlamentului.

Femeia a povestit că, în timpul celui cel de-al doilea protest la care a participat cu soțul său, au nimerit în mijlocul unei încăierări între protestatari și poliție. Astfel, cuplul a fost reținut, întâmplător, împreună cu câțiva scandalagii și au fost interogați. Potrivit mărturiei femeii, procurorul i-a propus soțului său să echipament de înregistrare la următorul protest pentru a fixa ceea ce se întâmplă și, de asemenea, pentru a primi bani sub supraveghere. Răspunzând la întrebările avocaților lui Tauber, aceasta a declarat că procurorii nu au amenințat-o nici pe ea, nici pe soțul său că le vor înainta învinuiri, dacă că vor refuza să participe la următoarele proteste sub supravegherea reprezentanților organelor de drept.

Cu toate acestea, s-a produs o situație confuză cu mărturiile depuse de femeie. Ea nu posedă bine limba română și, după reținere, a făcut declarații în rusă, iar apoi a semnat un protocol privind interogatoriul completat în limba de stat. Din această cauză, martora este confuză cu privire la ce fel de documente a semnat.

Ulterior, instanța de judecată l-a audiat pe soțul femeii. Bărbatul a povestit aceeași versiune ca și soția sa, însă până la momentul reținerii. Răspunzând la întrebări, acesta a negat că procurorii i-ar fi propus să ia echipament de înregistrare la următorul protest și a spus că, după reținere, nu a mai participat la manifestațiile Partidului „ȘOR”, care între timp a fost declarat neconstituțional și lichidat. Soția, care se afla în sala de judecată, a intervenit în timpul mărturiei și i-a spus: „Spune adevărul, nu te teme”. După ce i s-a arătat protocolul interogatoriului întocmit după reținerea sa la protest, în care a semnat și a indicat că este de acord să ia echipament de înregistrare la protest, bărbatul a spus că totul este scris corect în document, însă acum nu-și mai amintește multe detalii, deoarece au trecut doi ani de la acele evenimente.

De asemenea, precizăm că, în cadrul acestei ședințe de judecată, instanța a decis comasarea dosarului penal privind finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR” cu cauza penală împotriva lui Tauber pentru amestecul în înfăptuirea justiției. Cu toate acestea, judecătoarea Olga Bejenari a refuzat să întoarcă cauza în etapa preliminară și a decis să examineze aceste două episoade în paralel.

***

În iunie 2023, Procuratura Anticorupție a trimis în instanță cauza penală privind finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, în care este inculpată vicepreședinta fost formațiuni, deputat Marina Tauber. Parlamentara este învinuită de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.

Dacă va fi găsită vinovată, Tauber riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: