Dosarul în care Tauber este învinuită de amestecul în înfăptuirea justiției, trimis în instanță. Câți ani de închisoare riscă
Full Article 3 minutes read

Dosarul în care Tauber este învinuită de amestecul în înfăptuirea justiției, trimis în instanță. Câți ani de închisoare riscă

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a expediat în instanța de judecată dosarul în care deputata Marina Tauber este învinuită de amestecul în înfăptuirea justiției, după aproape un an de la pornirea cauzei penale. Dacă va fi găsită vinovată, parlamentara riscă patru ani de închisoare sau amendă de până la 47 500 lei, în ambele cazuri cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la 3 ani.

Potrivit acuzării, Tauber ar fi comis amestecul în justiție pe 12 aprilie 2023, când,  folosindu-se de calitatea sa de deputat și urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a oligarhului fugar Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani, a protestat la Curtea de Apel Chișinău.

Procurorii susțin că amestecul în justiție ar fi fost manifestat sub forma unor intimidări și ofense, care lezează onoarea și demnitatea judecătorilor care făceau parte din completul de judecată care examina cazul Șor, precum și a procurorului care reprezenta acuzarea de stat.

„Utilizând difuzorul de mare putere de tip megafon, amenințând completul de judecată cu blocarea procesului de judecată, prin invocarea faptului că afară așteptau 3000 susținători care vor periclita în continuare desfășurarea ședinței de judecată, și anume, citat direct: „…așa că o să stăm aici până în noapte dacă trebuie… acolo stau trei mii de oameni care solicită justiție corectă și au venit în susținerea lui Ilan Șor… o să blocăm toate procesele în cazul în care o să continue acest dezmăț și această presiune asupra liderului nostru… această clădire trebuie să fie blocată… aici se comit ilegalități… în calitatea mea de deputat în Parlament eu am venit să povestesc tuturor ce se petrece aici…””, anunță PA.

Procurorii susțin că în aceste circumstanțe, completul de judecată a fost nevoit să întrerupă ședința și să se retragă din sală, ulterior calificând aceste acțiuni ca fiind îndreptate spre perturbarea ședinței de judecată, împiedicarea desfășurării ședinței de judecată, periclitarea înfăptuirii actului de justiție și care urmăreau scopul intimidării judecătorilor, împiedicării exercitării atribuțiilor profesionale și ofensând onoarea și demnitatea judecătorilor.

Amintim că, pe 14 martie, curent, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare în vederea trimiterii în instanța de judecată penală a cauzei în privința deputatei Marina Tauber pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute la art. 303 alin. (3) din Codul penal (amestecul în înfăptuirea justiției). Detalii – AICI.

Marina Tauber pledează nevinovată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: