Copiii nevaccinați nu vor fi primiți la școală și grădiniță? Primăria Chișinău le recomandă să opteze pentru metode alternative de învățământ
Full Article 2 minutes read

Copiii nevaccinați nu vor fi primiți la școală și grădiniță? Primăria Chișinău le recomandă să opteze pentru metode alternative de învățământ

Centrul de Sănătate Publică recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați la procesul educațional, în contextul riscului infectării cu rujeolă în Chișinău, dar și în toată țara. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale din 22 aprilie, de Vladimir Bolocan, șef adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială. Potrivit lui Bolocan, persoanele care nu doresc să se vaccineze trebuie să opteze pentru metode alternative de învățământ.

Șef adjunct al Direcției municipale asistență medicală și socială susține că contraindicațiile absolute la vaccinare sunt „doar reacțiile alergice periculoase”, ceea ce, potrivit lui, „se întâmplă foarte rar”. Potrivit funcționarului, în cadrul Institutului Mama și Copilul există un centru special creat pentru a analiza cazuri de contraindicații temporare pentru vaccinare.

„În momentul în care contraindicații temporare nu mai există, atunci copilul poate fi vaccinat. (…) Îndemn pe toți să se vaccineze și pe toți liderii de opinie să se alăture mesajului nostru de a promova vaccinarea, mai ales că se aproprie și Săptămâna Conștientizării Vaccinării, o săptămână în care noi intensiv și explicit pentru fiecare vom aduce mesaje corecte și clare despre vaccinare, despre vaccin și despre totul ce se învârte în jurul vaccinului”, a menționat Vladimir Bolocan.

De la începutul anului curent, în Republica Moldova, au fost raportate 37 de cazuri de rujeolă. Din numărul total, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate în municipiul Chișinău. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu s-au vaccinat la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: