„Sper că este o neînțelegere”. Gribincea va cere CSM să își revizuiască decizia prin care i-a respins dosarul la funcția de judecător
Full Article 3 minutes read

„Sper că este o neînțelegere”. Gribincea va cere CSM să își revizuiască decizia prin care i-a respins dosarul la funcția de judecător

Vladislav Gribincea, care a fost exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a anunțat că va contesta decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Acesta a criticat rigorile impuse de comisie, pe care le-a calificat drept „o reminiscență birocratică din trecut la care trebuie de renunțat”.

Potrivit lui Gribincea, certificatul medical invocat de Consiliul Superior al Magistraturii poate fi obținut doar la îndreptarea CSM, de la o comisie specială care se convoacă în scopul verificării sănătății judecătorilor și procurorilor. „Eu nu am fost contactat niciodată de către CSM pentru a ridica această îndreptare și a merge la Comisia specială. Credeam că Comisia specială nu s-a convocat încă și că voi fi informat de CSM când să mă prezint să ridic îndreptarea. Iar astăzi m-am pomenit în această situație”, a menționat el.

Vladislav Gribincea a menționat că deține un certificat medical valabil emis de Comisia specială, întocmit în contextul concursului pentru funcția de procuror general, însă CSM nu i-a cerut „în mod clar” să-l depună. „Pe 17 mai am solicitat de la CSM o solicitare a de prezenta certificatul medical privind starea sănătății. Certificatul medical standardizat (E-86) a fost prezentat CSM pe 20 mai. Credeam că era necesar pentru a fi trimis la Comisia specială. Acum înțeleg că se solicita certificatul medical emis de Comisia specială”, a adăugat acesta.

Iar în ceea ce privește cele două referințe de la persoane notorii, Vladislav Gribincea a spus că deși le consideră „o formalitate excesivă” și „o reminiscență birocratică din trecut la are trebuie de renunțat”, fapt despre care a informat CSM în cererea de participarea la concursul pentru funcția de judecător CSJ, le-a expediat Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit lui, pe 17 mai, CSM i-a solicitat să prezinte cele două recomandări până pe 20 mai. Astfel, recomandările au fost prezentate în data de 20 mai.

Din hotărârea de astăzi am înțeles că CSM nu a acceptat acele recomandări. Întrebarea atunci este de ce le-a solicitat pe 17 mai?”, a comunicat el.

Vladislav Gribincea a declarat că va cere Consiliului Superior al Magistraturii să-și revizuiască hotărârea. „Sper că este doar o neînțelegere nefericită! (…) Voi solicita respectuos CSM să își revizuiască hotărârea de astăzi”, a menționat el.

***

Precizăm că, pe 21 mai, CSM a declarat inadmisibil dosarul lui Vladislav Gribincea la concursul pentru funcția de judecător în Curtea Supremă de Justiție. Decizia a fost luată, potrivit CSM, din cauza neprezentării în termen a certificatului medical privind starea sănătății și două referințe de la persoane notorii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: