„Sperăm că va fi instituit rapid un nou guvern”. Mesajul ambasadorului Pascal Le Deunff, de ziua națională a Franței
Full Article 3 minutes read

„Sperăm că va fi instituit rapid un nou guvern”. Mesajul ambasadorului Pascal Le Deunff, de ziua națională a Franței

Franța va continua să fie solidară cu Republica Moldova pentru a învinge pandemia de coronavirus. De asemenea, Parisul speră că va fi instituit rapid un nou guvern, pentru a face față crizei sanitare, a lupta împotriva corupției, a relansa economia și a iniția reformele profunde necesare transformării și modernizarii țării. Uniunea Europeană și Franța sunt gata să sprijine implementarea unui astfel de program. Declarația a fost făcută de Pascal Le Deunff, ambasadorul Franței în Republica Moldova, cu ocazia zilei de 14 iulie – ziua națională a Republicii Franceze.

Ambasadorul francez în Republica Moldova a menționat că, din păcate, din cauza pandemiei de coronavirus, cu ocazia zilei naționale a Franței nu vor fi organizate manifestații. Diplomații au salutat încă o dată curajul și profesionalismul lucrătorilor din domeniul sănătății din Republica Moldova, cei care sunt în prima linie în lupta împotriva acestui teribil virus.

„De la începutul acestei crize, Uniunea Europeană și Franța au fost alături de personalul medical și de poporul Republicii Moldova, livrând materiale de protecție și echipamente medicale, precum și, prin intermediul platformei Covax, un număr mare de vaccinuri. Vom continua să fim solidari, pentru că doar împreună putem învinge coronavirusul”, se arată în declarația misiunii diplomatice.

Totodată, ambasadorul francez a abordat subiectul alegerilor parlamentare din 11 iulie.

„Sperăm că va fi instituit rapid un nou guvern, pentru a face față crizei sanitare, a lupta împotriva corupției, a relansa economia și a iniția reformele profunde necesare transformării și modernizarii țării. Uniunea Europeană și Franța sunt gata să sprijine implementarea unui astfel de program”, se arată în declarație.

Ambasadorul Pascal Le Deunff a subliniat că vizita efectuată de președintei Maia Sandu la Paris în luna februarie 2021 și întâlnirea sa cu președintele Macron, au constituit un moment forte în relația moldo-franceză.

„Cu această ocazie, cele două țări, și-au reafirmat, la cel mai înalt nivel, dorința de a dezvolta relații bilaterale și de a promova valorile comune ale libertății, democrației și respectului pentru Statul de drept. De atunci, s-au făcut progrese concrete în mai multe domenii importante pentru dezvoltarea legăturilor noastre bilaterale și pentru bunăstarea cetățenilor din cele două țări”, se mai arată în declarație.

***

Franța este a doua putere economică europeană și a cincea putere economică mondială. Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Republica Franceză au fost stabilite la 11 martie 1992. În anul 2019, volumul schimburilor comerciale cu Franța a constituit 183 milioane USD.

Începând cu anii 1950, Republica Franceză s-a angrenat în construcția Uniunii Europene. Ea este o putere nucleară, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și membru NATO. De asemenea, Franța este membră a G7, G20, a zonei euro, a spațiului Schengen și găzduiește sediile Consiliului Europei, Parlamentului European și al UNESCO.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: