Spînu a comentat decizia lui Putin privind plata gazului în ruble: „Nu va afecta R. Moldova”
Full Article 3 minutes read

Spînu a comentat decizia lui Putin privind plata gazului în ruble: „Nu va afecta R. Moldova”

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, dă asigurări că decizia Rusiei de a solicita „țărilor neprietene” să își plătească facturile către Gazprom în ruble rusești nu va afecta Republica Moldova. Declarația a fost făcută pe 23 martie, după ședința Guvernului.

Andrei Spînu a spus că a văzut declarația președintelui Rusiei, însă aceasta nu se referă la R. Moldova.

Istoric vorbind, contractele semnate dintre Moldovagaz și Gazprom au prevăzut mereu plăți în dolari și ruble rusești. La moment, din ceea ce am văzut, nu va afecta în niciun mod relația contractuală dintre Moldovagaz și Gazprom. (…) Moldovagaz achită în dolari, euro sau ruble. Inclusiv în februarie, dar și acum, s-a achitat o parte din sumă în ruble. Pentru că Gazprom plătește pentru tranzitul gazului în R. Moldova și a achitat în ruble. Acele ruble pe care le-a primit Moldovagaz, le-a achitat înapoi către Gazprom. Contractul nostru deja prevede mai multe opțiuni”, a explicat vicepremierul.

Totodată, oficialul a reiterat că, în luna aprilie, Chișinău va fi nevoit să plătească mai mult pentru gazul rusesc.

Este devreme să spunem care va fi prețul final, dar confirm că va fi mai mare decât cel din martie ($546/mia de metri cubi). În același timp, inclusiv declarația directorului Moldovagaz… a spus foarte clar: chiar dacă vom avea un preț mare de achiziție, nu va fi influențat tariful pentru aprilie, ținând cont că am avut unele devieri pozitive pentru luna februarie și martie. (…) Moldovagaz deja a solicitat pentru luna aprilie de două ori mai puțin gaz livrat de la Gazprom. Facem toate acțiunile pentru a economisi în această perioadă, astfel încât acest cost temporar provocat de război să nu afecteze cetățenii noștri”, a adăugat Spînu.

Amintim că Vladimir Putin a anunțat pe 23 martie că țările „neprietene” cu Rusia vor trebui să achite pentru gaz în ruble și nu în valută străină, așa ca până acum.

Pe 7 martie, Guvernul de la Moscova a publicat lista țărilor „neprietenoase” cu Rusia. Documentul a fost semnat de către prim-ministrul rus Mihail Mișustin. În listă sunt incluse câteva zeci de țări, nu și Moldova. Documentul le permite cetățenilor ruși, companiilor și organelor de stat, care au datorii față de creditori din aceste țări, să le achite în ruble rusești. Pentru asta, datornicii trebuie să solicite băncilor rusești crearea unui cont special în ruble pe numele creditorului și să transfere acolo mijloacele financiare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: