Spînu acuză „Gazprom” că ar fi încălcat înțelegerile, convocând unilateral o ședință a Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”
Full Article 3 minutes read

Spînu acuză „Gazprom” că ar fi încălcat înțelegerile, convocând unilateral o ședință a Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”

Vicepremierul Andrei Spînu a comentat declarația critică făcută în ajun de conducerea „Gazpromului”, cu privire la efectuarea unui audit al datoriei „Moldovagaz”. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale acuză concernul rus că, de fapt, ar fi convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori.

Partea moldovenească înseamnă acționarul minoritar Republica Moldova. Așa am discutat la Sankt Petersburg și așa este menționat în punctul 5 din Protocolul negocierilor semnat de către părți în ziua de 29.10.2021 privind organizarea auditului independent al datoriilor SA Moldovagaz față de SAP Gazpom şi SRL Factoring-Finance. Respectiv, în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea Guvernului din 29 decembrie 2021 privind efecturarea auditului independent al datoriilor. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueză procedurile necesare de selectare și organizare a procesului”, a menționat Spînu.

Vicepremierul țării susține că informațiile respective au fost aduse la cunoștință concernului rus.

„Acționarul majoritar SAP Gazpom, contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de oraganizare a auditului datoriilor. În continuare, voi continua discuțiile cu SAP Gazpom pentru a depăși orice neînțelegeri în acest sens”, a conchis vicepremierul.

Reacția vine după ce, pe 8 februarie, concernul rus a publicat un comunicat de presă în care acuză partea moldovenească de „abordare unilaterală față de desfășurarea unui audit a datoriei „Moldovagaz””. Mai mult, „Gazprom” susține că inițiativa ar veni „în contradicție cu înțelegerile atinse în octombrie 2021”.

De asemenea, „Gazprom” susține că ședința Consiliului de Obervatori al „Moldovagaz”, planificată pentru data de 2 februarie, nu a avut loc din cauza faptului că reprezentanții Guvernului Moldovei nu s-au prezentat.

***

În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” de la sfârșitul anului trecut s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Pe 27 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat despre startul procesului de auditare a datoriilor Moldovagaz. Astfel, Agenția Proprietății Publice (APP) a transmis spre publicare anunțul de intenție și caietul de sarcini privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: