Andrei Mardari / NewsMaker

Spînu acuză „Gazprom” că ar fi încălcat înțelegerile, convocând unilateral o ședință a Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”

Vicepremierul Andrei Spînu a comentat declarația critică făcută în ajun de conducerea „Gazpromului”, cu privire la efectuarea unui audit al datoriei „Moldovagaz”. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale acuză concernul rus că, de fapt, ar fi convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori.

Partea moldovenească înseamnă acționarul minoritar Republica Moldova. Așa am discutat la Sankt Petersburg și așa este menționat în punctul 5 din Protocolul negocierilor semnat de către părți în ziua de 29.10.2021 privind organizarea auditului independent al datoriilor SA Moldovagaz față de SAP Gazpom şi SRL Factoring-Finance. Respectiv, în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea Guvernului din 29 decembrie 2021 privind efecturarea auditului independent al datoriilor. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueză procedurile necesare de selectare și organizare a procesului”, a menționat Spînu.

Vicepremierul țării susține că informațiile respective au fost aduse la cunoștință concernului rus.

„Acționarul majoritar SAP Gazpom, contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de oraganizare a auditului datoriilor. În continuare, voi continua discuțiile cu SAP Gazpom pentru a depăși orice neînțelegeri în acest sens”, a conchis vicepremierul.

Reacția vine după ce, pe 8 februarie, concernul rus a publicat un comunicat de presă în care acuză partea moldovenească de „abordare unilaterală față de desfășurarea unui audit a datoriei „Moldovagaz””. Mai mult, „Gazprom” susține că inițiativa ar veni „în contradicție cu înțelegerile atinse în octombrie 2021”.

De asemenea, „Gazprom” susține că ședința Consiliului de Obervatori al „Moldovagaz”, planificată pentru data de 2 februarie, nu a avut loc din cauza faptului că reprezentanții Guvernului Moldovei nu s-au prezentat.

***

În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” de la sfârșitul anului trecut s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Pe 27 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat despre startul procesului de auditare a datoriilor Moldovagaz. Astfel, Agenția Proprietății Publice (APP) a transmis spre publicare anunțul de intenție și caietul de sarcini privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Veteranii avertizează, înainte de parlamentare: „Kremlinul a declanșat în Moldova un război hibrid, după scenariul care a dus la războiul de pe Nistru”

Veteranii războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din 1992, alături de văduve de război și familii ale eroilor căzuți, s-au reunit astăzi în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, acuzând Kremlinul și partidele pro-ruse din țară că au declanșat un periculos război hibrid împotriva ordinii constituționale. Într-un apel public adresat autorităților, veteranii cer retragerea necondiționată a trupelor militare ruse din stânga Nistrului, inițierea unor alianțe internaționale de apărare și măsuri pentru protejarea suveranității și parcursului european al Republicii Moldova.

„Avem un război hibrid înăuntrul țării, cu care noi trebuie să lucrăm tot așa devotați. Ei nu trag cu arme acum, dar subminează încrederea oamenilor și destabilizează. Este datoria noastră să rămânem vigilenți. Lupta nu se mai duce cu arme, dar cu fermitate morală, cu exemplu personal și cu unitate. Să apărăm valorile naționale și direcția pro-europeană a țării noastre. Cerem clasei politice, în special celor de dreapta, să unească forțele, să dea dovadă de maturitate și să ajungă la un consens pentru binele comun. Un singur vot, o singură voce, o singură direcție europeană”, a declarat Andrei Eremia, vicepreședintele organizației veteranilor.

Veteranii au adoptat o declarație publică în care solicită autorităților să întreprindă măsuri pentru garantarea securității naționale, printre care: semnarea unor acorduri bilaterale de apărare cu țările, retragerea necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova și combaterea propagandei și dezinformării.

„Adresăm acest apel într-un moment crucial, în care forțele proimperiale din Kremlin și unele formațiuni pro-ruse autohtone au declanșat un periculos război hibrid asupra orânduirii constituționale a R. Moldovei, mobilizând mijloace ostile, în dauna suveranității și securității statului. Atenționăm autoritățile și societatea că actualul război hibrid este regizat după același scenariu de la Moscova care a dus la războiul din 1991-1992. În fața pericolelor tot mai grave care amenință pacea, unitatea și viitorul nostru european, tragem un semnal de alarmă. Chemăm camarazii de luptă și pe toți concetățenii noștri la unitate, vigilență și solidaritate națională pentru a susține obiectivul strategic de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a subliniat generalul Victor Catană.

La finalul adunării, participanții au mers într-un marș pașnic către clădirea Parlamentului, unde au înmânat oficial apelul public adoptat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: