Spînu: CSE va cere ANRE micșorarea tarifului la energia electrică
Full Article 3 minutes read

Spînu: CSE va cere ANRE micșorarea tarifului la energia electrică

Comisia Situații Excepționale va dispune astăzi, 5 decembrie, revizuirea prețurilor la energie electrică, după ce sâmbătă, Energocom a semnat un contract cu MGRES. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unui briefing de presă.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că la această etapă putem considera că în această iarnă vom avea energie electrică mai ieftină pentru toată țara.

„Comisia Situații Excepționale se va întâlni astăzi la ora 17:00, va lua decizia ca ANRE să revadă prețul. Asta înseamnă că astăzi seara dacă reușesc sau mâine cel târziu, ANRE trebuie să revadă acest tarif. Nu am toate calculele, dar la moment putem vorbi de o reducere de minim 25 la sută, ceea ce înseamnă că vom avea un tarif în jur de 4 lei”, a declarat Spînu.

Totodată, ministrul susține că a fost redus considerabil riscul de deconectări masive, produse de bombardamentele rusești asupra Ucrainei.

***

Amintim că ultima majorare a tarifului la energia electrică a fost aprobată pe 30 noiembrie. În prezent, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, achită pentru energia electrică 5,91 lei/kWh, iar consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord – 5,6 lei/kWh.

În cadrul unei emisiuni, Natalia Gavrilița nu a exclus că tariful va crește din nou, însă a precizat că acesta nu va fi mai mare de 10 lei/kWh.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară.

Începând cu 1 noiembrie, Moldova achiziționează în premieră energie electrică la bursa românească OPCOM. Asta după ce nu Chișinău și Tiraspol au eșuat să semneze un nou contract și astfel nu mai cumpărăm curent produs pe bază de gaze rusești de la centrala de la Cuciurgan (MGRES), din stânga Nistrului.

De când SA „Energocom” a început să cumpere electricitate de pe OPCOM (compania statului creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică), întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro. Aceste procurări zilnice constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: