facebook.com/Dodon Igor

Stoianoglo, despre investigația în care este vizat Dodon: „O luăm în considerație, dar trebuie să acumulăm și alte probe”

Procuratura Generală (PG) nu dispune de informații care ar arăta că Igor Dodon în perioada mandatului de președinte își coordona acțiunile și discursurile cu Kremlinul. Mai mult, instituția nu se va implica în chestiuni politice, mai ales în perioada electorală. Declarația a fost făcută de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, cadrul conferinței de presă din 22 octombrie.

Alexandr Stonianoglo a reiterat că Procuratura Generală nu se va implica în „chestiuni politice, mai ales în perioada electorală”.

„Aceasta nu înseamnă că noi nu reacționăm la niște încălcări care posibil au fost făcute de politicieni. Noi nu credem că prin instrumentul Procuraturii trebuie să fie rezolvate treburile politice. Acesta este un element care a fost folosit demult, în perioada statului capturat, când PG a fost un instrument principal pentru înlăturarea oponenților politici și economici. Pe viitor așa ceva nu va fi”, a răspuns Stoianoglo la întrebarea jurnaliștilor, privind investigația Rise și Dossier.

Șeful PG a precizat că materialele prezentate de jurnaliști nu conțin probe concludente.

„Deocamdată nu dispunem de informația că domnul Dodon cât a exercitat funcția de președinte a prezentat careva materiale. Și dacă țineți minte, în materialele prezentate nu este nimic. Investigația RISE este o investigație jurnalistică. Noi o luăm în considerație, dar trebuie să acumulăm și alte probe”, a declarat procurorul general.

Reacția vine după ce, acum câteva zile, jurnaliștii de investigație de la Rise Moldova și Dossier au publicat materiale care ar arăta că Igor Dodon, pe durata mandatului său de președinte, ar fi fi avut anumite legături secrete cu responsabilii de la Kremlin. Acesta ar fi avut pseudonimul „Kremlinovici”.

Mai mult, anumiți politicieni moldoveni primeau de la Moscova texte pentru discursuri publice sau, invers, trimiteau încolo texte proprii pentru coordonare. De asemenea, în cadrul administrației prezidențiale a Rusiei există aşa-numitul „departament moldovenesc” condus de colonelul Serviciului Federal de Securitate (fost KGB), Igor Maslov.

De cealaltă parte, Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon, a declarat că investigaţia este un fals și ar avea legătură cu campania electorală.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: