Colaj NM

Stoianoglo spune că Maia Sandu a avut discuții la Kiev despre cazul său. Președinția: Respingem categoric acuzațiile

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo susține că șefa statului ar fi efectuat o vizită neoficială la Kiev, în 2021, pentru a se întâlni cu procurorul general al Ucrainei ca să discute cazul „Stoianoglo”. Într-o reacție, Președinția „respinge categoric acuzațiile”.

Ce spune Alexandr Stoianoglo 

Într-o postare pe Facebook, Stoianoglo scrie că la 10 zile după ce Maia Sandu a devenit șefa statului „persoane din anturajul doamnei președinte s-au deplasat în Ucraina cu o copie a pașaportului soției mele”.

„În intervalul 4-5 ianuarie 2021, profitând de breșele legislative din Ucraina, prin diverse falsificări, numele soției mele a fost inclus în calitate de beneficiar în două societăți ucrainene cu o participație de 25%, ceea ce nu îi conferă beneficiarului absolut niciun drept”, a menționat Stoianoglo.

Anume în acele zile, Stoianoglo spune că a fost informat de persoane din anturajul lui Plahotniuc că în zilele următoare va avea mari probleme în Ucraina.

„Nu am luat-o în serios, deoarece nu am avut niciodată afaceri în Ucraina și nu am mai fost acolo de câțiva ani”, menționează Stoianoglo, adăugând că „în aceeași zi, o altă sursă a declarat că, în timpul unei discuții cu consilierul prezidențial O. Stamate, aceasta a spus că Stoianoglo va avea probleme foarte grave în zilele următoare”.

„Și aici apare o altă întrebare: ce îl leagă pe V.Plahotniuc cu administrația președintelui țării. Știu deja răspunsul la întrebare, dar această informație va fi prezentată societății mai târziu”, a mai scris Stoianoglo, pe Facebook.

A doua zi, pe 6 ianuarie 2021, procurorul suspendat Morari a declarat că a descoperit, accidental, numele soției mele ca beneficiar în două companii ucrainene, numele căreia fusese inclus cu o noapte mai devreme – spune procurorul general suspendat.

El mai adaugă că l-a contactat atunci pe procurorul general al Ucrainei: „I-am explicat situația, că nici eu, nici familia mea nu avem nimic de-a face cu companiile din Ucraina. După un timp, omologul meu ucrainean mi-a spus că a fost o provocare la adresa mea”.

Imediat după sărbători, Stoianoglo scrie că președintele efectuează o vizită neoficială la Kiev, unde se întâlnește cu omologul său ucrainean.

„La cererea Maiei Sandu la această întâlnire este invitat – cine credeți? – bineînțeles, procurorul general al Ucrainei. (…) Cunosc conținutul acestei conversații, o voi reda în curând într-o formă procedurală, astfel încât toată țara să știe despre ea”, comunică Stoianoglo.

„Jumătate de an mai târziu, în cadrul asistenței juridice, partea ucraineană a prezentat înregistrări ale interogatoriilor, înregistrări ale altor acțiuni de investigație care confirmă, fără îndoială, că nici eu, nici soția mea, nu avem vreo tangență cu companiile ucrainene. Toate acestea sunt, fără îndoială, cunoscute de doamna Președinte. Totuși, un dosar penal falsificat a fost trimis în instanță”, susține procurorul general suspendat.

„Dosarul penal împotriva mea a devenit posibil doar după ce la putere au venit ”oamenii buni”. Autoritățile trebuiau cu orice preț să-și subordoneze Procuratura. Prin urmare, acest caz a fost doar un pretext pentru înlăturarea mea din funcție”, a conchis Stoianoglo.

Reacția Președinției

Cu referire la afirmațiile procurorului general suspendat, reprezentanții Președinției Republicii Moldova declară că președinta Maia Sandu respinge categoric acuzațiile că ar fi avut, la Kiev, discuții pe cazul Stoianoglo.

„Președinta Maia Sandu urmărește cu atenție reformarea Procuraturii și a întregului sector al justiției, care – după cum s-a spus și anterior – decurge cu dificultate. Șefa statului își exprimă încrederea că recentele schimbări în Procuratura Anticorupție vor produce rezultate credibile pentru societate și vor conduce la creșterea încrederii cetățenilor în actul justiției”, se arată în reacția Președinției.

***

În 2021, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari a anunţat că soția procurorului general al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo, a fost făcută beneficiara companiilor ucrainene Verlok Development Inc și Jet Business Limited, care aparțineau anterior controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

În noiembrie 2021, soția lui Stoianoglo, Ţvetana Kurdova s-a adresat cu o plângere la Ministerul Justiţiei din Ucraina precum că întreprinderile Verlok Development Inc şi Jet Business Limited au fost înregistrate pe numele său fără a i se cere acordul.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Justiţiei din Ucraina au declarat că notara din Kiev nu a admis ilegalităţi atunci când a înregistrat companiile pe numele soției procurorului general suspendat de la Chişinău. Constatarea se regăseşte într-un act de control efectuat de către Ministerul Justiţiei din Ucraina în baza unei plângeri depuse de Kurdova, potrivit anticorupție.md.

De cealaltă parte, procurorii moldoveni au declarat că plângerea adresată de Ţvetana Kurdova Ministerului Justiţiei din Ucraina ar fi făcut parte din strategia de apărare a lui Stoianoglo în dosarul intentat pentru abuz în serviciu la eliberarea şi achitarea lui Platon.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: