Stoltenberg, după reuniunea de urgență a NATO: „Ce se întâmplă acum este o escaladare serioasă din partea Rusiei”
Full Article 2 minutes read

Stoltenberg, după reuniunea de urgență a NATO: „Ce se întâmplă acum este o escaladare serioasă din partea Rusiei”

Consiliul de securitate de la Kremlin a votat în această seară pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas, iar președintele Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Occidentul condamnă în unanimitate gestul Moscovei și impune sancțiuni împotriva celor responsabili.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o reuniune de urgență a NATO, a spus că ce se întâmplă acum este o escaladare serioasă din partea Rusiei.

„Afectează orice șansă de a găsi o soluție la conflict. Rusia subminează suveranitatea integritatea Ucrainei. Rusia a făcut exact ceea ce am avertizat – a crescut forța militară în jurul Ucrainei, iar recunoașterea celor două republici se adaugă la acest comportament amenințător. Ce se întâmplă în Ucraina este o criză creată doar de Rusia. Suntem solidari cu poporul ucrainean și guvernul său”, a declarat secretarul general al NATO, potrivit Digi24.ro.

Tot el a făcut apel Rusiei să detensioneze situația și să se angajeze în eforturi diplomatice.

„Altfel, vor exista sancțiuni și mai puternice, cu un preț și mai mare de plătit. Este cel mai periculos moment pentru securitatea europeană din generația noastră. Au promis că se vor retrage, dar au adus și mai mulți soldați. Principala responsabilitate a NATO este să ne asigurăm că nu va exista niciun fel de agresiuni asupra unei țări a Alianței, de aceea am crescut prezența militară pe flancul estic. Am crescut gradul de pregătire a forțelor NATO, dar nu le-am desfășurat în teren”, a spus el.

Jens Stoltenberg a mai comunicat că fiecare indiciu arată că Rusia planifică o invazie la scară largă în Ucraina.

„Moscova a trecut de la încercări ascunse de a destabiliza Ucraina la acțiuni militare deschise. Rusia a invadat deja Ucraina în 2014, când anexat penisnula Crimeea. Nu vom compromite valorile și principiile noastre de bază, iar una din ele este ca fiecare țară să își aleagă propria cale”, a spus el.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: