army.md

Prima parte dintr-un lot de echipament militar în valoare de $5 mln a ajuns la Chișinău. SUA a contribuit cu $4 mln

Armata Naţională a primit din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii prima parte dintr-un lot de echipament militar în valoare de 5 milioane de dolari SUA. Lotul va fi livrat în câteva tranșe până la finele anului curent, fiind distribuit în unitățile Armatei Naționale. Contactați de NM, reprezentanții Ministerului Apărării au precizat că cea mai mare parte a sumei a fost donată de Washington. Chișinău a achitat 1 mln de dolari pentru achiziție.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe 26 septembrie, echipamentul a fost livrat în scopul realizării Planului de dezvoltare și transformare a Armatei Naționale conform prevederilor Strategiei Naționale de Apărare și Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare a Republicii Moldova (DCBI).

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a precizat că această acțiune reprezintă o continuare a reformelor sistemice inițiate de Ministerul Apărării al Republicii Moldova în anul 2018 în contextul realizării obiectivului de reformare și modernizare a sectorului de apărare și securitate din Programul de activitate a Guvernului Republicii Moldova.

„Livrarea lotului de echipament a fost posibilă datorită bunei cooperări dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii stabilită de-a lungul anilor. Pe această cale, vreau să le mulțumesc partenerilor noștri pentru receptivitatea și suportul permanent acordat la asigurarea logistică, instruirea și pregătirea militarilor moldoveni, în special în cadrul exercițiilor pentru misiunile internaționale de menținere a păcii”, a menționat Anatolie Nosatîi.

Lotul de echipament militar va fi livrat în câteva tranșe până la finele anului curent, fiind distribuit în unitățile Armatei Naționale. Acesta este destinat sporirii capacității și interoperabilității pentru participarea la operațiuni internaționale de menținere a păcii.

Ambasada SUA a menționat că asistă Republica Moldova să își modernizeze sectorul apărării pentru a-și proteja neutralitatea și suveranitatea:  „Guvernul Republicii Moldova a contribuit cu 1 milion din suma totală de 5 milioane de dolari destinate acestei achiziții pentru a continua transformarea Armatei Naționale într-o forță care contribuie la apărarea națională, oferă sprijin crucial autorităților civile și contribuie la operațiunile internaționale de menținere a păcii. Statele Unite ajută, de asemenea, guvernul Republicii Moldova cu pregătiri logistice și strategii de comunicare, ca să poată reacționa rapid în cazul unui dezastru natural. Un al doilea transport este programat să sosească în viitorul apropiat”.

US Embassy
US Embassy
army.md
army.md
army.md

Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfăşoară în baza Memorandumului „Cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii”, semnat la 4 decembrie 1995.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Aliona Chistol: „Este păcat să nu ne folosim de energia electrică ce vine degeaba” / VIDEO

Dacă este ploaie și soare, avem pâine pe masă, zice o vorbă din bătrâni. Și dacă soarele era important în special pentru plugari la etapa de creștere a grâului din câmpii, astăzi și unii brutari beneficiază de razele sale, pe care le transformă în energie pentru cuptoare. SRL “Al-Irina” din Soroca este una dintre aceste brutării, care-și modernizează sursa de electricitate pentru a menține prețurile la nivelul de până la scumpirea energiei electrice.
Detalii aflați în materialul realizat de partenerii noștri Observatorul de Nord.

Brutăria coace pe zi vreo 2000 de pâini și chifle, unele ajung la magazine, altele la instituțiile educaționale. Pentru a supraviețui în contextul crizei energetice, Aliona Chistol, administratoarea brutăriei, a decis să instaleze baterii solare. Dar fiindcă investiția era mai mare decât își pot permite, au aplicat la programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru a acoperi jumătate din suma necesară.

Desigur că schimbarea nu a fost fără provocări, iar retehnologizarea nu este una ușoară cum ar părea la prima vedere, dar efortul a meritat. Aliona Chistol ne spune că dacă nu apelau la energia verde, ar fi fost necesară majorarea prețului la pâine, care este un produs necesar pentru toți, iar scumpirea ar fi bătut la buzunarul celor care știu valoarea și rostul fiecărui leu.

Fiecare criză este ca un băț cu două capete, fie dai mâinile în jos și cedezi, sau o folosești ca o oportunitate de dezvoltare. Familia Chistol, care gestionează brutăria, au riscat și au ales a doua cale. Și nu regretă. Cu toate că trecerea la energia verde este un efort costisitor, și uneori mai amar, roadele sale sunt dulci, iar atunci când facturile la energia electrică vin , nu mai sunt o sperietoare pentru agenții economici care au ales această cale.

Apropo, cei care vor să beneficieze de susținerea ODA, o pot face accesând site-ul oficial al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului – oda.md.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: