SUA și aliații săi cer Israelului și grupării Hezbollah o încetare a focului de 21 de zile, pentru negocieri
Full Article 2 minutes read

SUA și aliații săi cer Israelului și grupării Hezbollah o încetare a focului de 21 de zile, pentru negocieri

Statele Unite ale Americii (SUA) și aliații săi au cerut Israelului și grupării paramilitare libaneze „Hezbollah” să pună capăt focului pentru 21 de zile, pentru ca să discute o posibilă soluționare diplomatică a conflictului. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, nu a răspuns deocamdată oficial cererii, scrie Meduza

SUA, Australia, Canada, Uniunea Europeană, Franța, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Qatar au semnat o declarație comună. Au cerut părților, inclusiv guvernelor Israelului și Libanului, să aprobe imediat o încetare temporară a focului. 

Jurnalistul israelian Amit Segal a declarat, cu referire la o sursă din cadrul Biroului prim-ministrului Israelului, că autoritățile țării au dat „undă verde cu privire la o încetare a focului pentru negocieri”. Publicația Reuters a scris că Benjamin Netanyahu nu a răspuns încă oficial la propunerea de încetare a focului și a ordonat armatei să continue lupta. Iar canalul 12 din Israel susține că Netanyahu a cerut armatei să reducă intensitatea loviturilor în Liban. 

Întrebat de Reuters dacă ar putea fi posibilă o încetare a focului, prim-ministrul libanez Najib Mikati a răspuns afirmativ. 

***

Armata Israelului a declarat pe 23 septembrie că a început o „operațiune militară preventivă” împotriva grupării libaneze Hezbollah – desemnată teroristă de SUA. Armata a menționat că, în câteva zile de bombardamente masive în Liban, a distrus sute de ținte legate de Hezbollah.

Guvernul israelian a introdus stare de urgență în toată țara, care va dura cel puțin până pe 30 septembrie. Locuitorii Libanului primesc mesaje de la Israel cu îndemnul de a se evacua. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut civililor libanezi să ia în serios aceste avertismente.

Pe 24 septembrie, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a îndemnat cetățenii Republici Moldova să evite orice călătorie în Liban și Israel, în contextul ostilităților care au loc pe teritoriul acestor state. În același timp, instituția a recomandat cetățenilor care se află în cele două țări: să urmărească instrucțiunile autorităților militare și civile; să limiteze călătoriile în nord și sud; fără mari necesități sa nu părăsească domiciliul; în caz de tiruri, sa se refugieze în adăposturi speciale. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: