Moldovagaz va primi 1,4 miliarde lei pentru achitarea datoriilor către Gazprom
Full Article 2 minutes read

Moldovagaz va primi 1,4 miliarde lei pentru achitarea datoriilor către Gazprom

Un miliard și patru sute mii lei, bani rămași de la Energocom, vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie curent. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, din 23 noiembrie.

Oficialul a menționat că au fost făcute rectificări la bugetul de stat pentru anul 2021 conform dispoziției Situații excepționale unde s-au alocat 1 mlrd 700 pentru Energocom. Din această sumă aproximativ 300 milioane au fost folosite pentru procurarea gazului în octombrie.

Spînu a venit și cu unele soluții.

„Soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz, cesionarea acestei datorii către Energocom. Vorbim despre suma de 1 miliard și 400 mii lei, sumă necesară pentru plățile curente către Gazprom. Energocom va achita această datorie cesionată către Moldovagaz, iar Moldovagaz va face plata către gazele naturale”.

Potrivit ministrului, aceste acțiuni ale Guvernului permit atât reducerea datoriei Termoelectrica față de Moldovagaz cât și soluționarea problemei actuale privind plata curentă pentru gazul natural consumat.

„Acest pas conduce la reducerea datoriei a malului drept a Moldovei Gaz față de Gazprom, conform angajamentului luat de autorități iar relația pe viitor dintre Energocom și Termoelectrica vor fi soluționate în perioada următoare ținând cont că ambele sunt companii de stat”, a menționat Spînu.

Totodată, Andrei Spînu și-a exprimat regretul că Gazprom a decis să notifice în așa mod Moldovagaz. În acest context, ministrul a anunțat că va trimite o scrisoare suplimentară către Gazprom prin care va informa oficial despre pașii pe care îi va lua Guvernul pentru redresarea situației.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: