Anderi Mardari / NewsMaker

Moldovagaz va primi 1,4 miliarde lei pentru achitarea datoriilor către Gazprom

Un miliard și patru sute mii lei, bani rămași de la Energocom, vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie curent. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, din 23 noiembrie.

Oficialul a menționat că au fost făcute rectificări la bugetul de stat pentru anul 2021 conform dispoziției Situații excepționale unde s-au alocat 1 mlrd 700 pentru Energocom. Din această sumă aproximativ 300 milioane au fost folosite pentru procurarea gazului în octombrie.

Spînu a venit și cu unele soluții.

„Soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz, cesionarea acestei datorii către Energocom. Vorbim despre suma de 1 miliard și 400 mii lei, sumă necesară pentru plățile curente către Gazprom. Energocom va achita această datorie cesionată către Moldovagaz, iar Moldovagaz va face plata către gazele naturale”.

Potrivit ministrului, aceste acțiuni ale Guvernului permit atât reducerea datoriei Termoelectrica față de Moldovagaz cât și soluționarea problemei actuale privind plata curentă pentru gazul natural consumat.

„Acest pas conduce la reducerea datoriei a malului drept a Moldovei Gaz față de Gazprom, conform angajamentului luat de autorități iar relația pe viitor dintre Energocom și Termoelectrica vor fi soluționate în perioada următoare ținând cont că ambele sunt companii de stat”, a menționat Spînu.

Totodată, Andrei Spînu și-a exprimat regretul că Gazprom a decis să notifice în așa mod Moldovagaz. În acest context, ministrul a anunțat că va trimite o scrisoare suplimentară către Gazprom prin care va informa oficial despre pașii pe care îi va lua Guvernul pentru redresarea situației.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: