„Sunt de acord să mă condamne și pe viață”. Usatîi susține că este amenințat cu închisoarea pentru a-l susține pe Dodon (UPDATE)
Full Article 3 minutes read

„Sunt de acord să mă condamne și pe viață”. Usatîi susține că este amenințat cu închisoarea pentru a-l susține pe Dodon (UPDATE)

Liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi susține că asupra sa se efectuează presiuni pentru a-l susține pe Igor Dodon la funcția de președinte al țării. Acesta susține, însă, că nu se va lăsa șantajat.

UPDATE (15:25) Contactată de NM, Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvând a candidatului Igor Dodon, a declarat: „Așa ceva nu ține de competența președintelui. E competența justiției. Și noi nu cerem susținere de la Renato Usatîi. Noi mizăm pe susținerea cetățenilor care l-au votat în primul tur, iar acum se pot regăsi în programul politic al președintelui Igor Dodon”.

Știrea inițială

Renato Usatîi susține că scopul său este lupta cu corupția.

„Iarăși au început să ne divizeze pe baza naționalității, a limbii pe care o vorbim, dacă suntem pro-ruși, pro-români sau europeni. Dar corupția și „kulioacele” nu au naționalitate și nici confesiune religioasă. Este un rău suprem care trebuie să fie curmat”, a declarat Renato Usatîi.

Primarul de Bălți susține că, în ultimele zile, asupra sa au fost efectuate presiuni, inclusiv amenințări cu închisoarea, dacă nu îl va susține pe Igor Dodon în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale.

„Sunt amenințat că voi fi condamnat în absență la 15 ani de închisoare dacă nu îl voi susține pe Igor Dodon. (…) Sunt de acord să mă condamne în absență chiar și pe viață, dar la sigur nu voi schimba interesele naționale ale țării noastre. Vreau să fiu auzit de toți cetățenii Republicii Moldova: sunt un luptător. Astăzi le transmit un mesaj celor care cred că cu zeci de milioane de euro pot să îmi cumpere demnitatea și să distrugă speranța cetățenilor Republicii Moldova la o viață mai bună”, a mai spus Usatîi.

Renato Usatîi susține că cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Rusia sunt speriați, cu ajutorul unor interlopi, pentru ca să îl voteze pe Igor Dodon pe 15 noiembrie. Politicianul a mai spus că, luni, va prezenta un plan privind procedura de dizvolvare a parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

„Până astăzi am așteptat o propunere clară din partea juriștilor PAS privind dizolvarea parlamentului. Mi s-a promis că în curând vor primi o notă despre acest proces”, a mai spus politicianul.

***

Pe 3 noiembrie, Renato Usatîi s-a întâlnit cu Maia Sandu, candidata la funcția de președinte al țării.

În urma scrutinului din 1 noiembrie, candidata PAS la alegerile prezidențiale Maia Sandu s-a clasat pe primul loc, cu un scor de 36,16% dintre voturile alegătorilor. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, care a luptat pentru al doilea mandat în funcția de șef al statului, a obținut cu circa 3% mai puțin – 32,6% dintre voturi. Cei doi se vor confrunta în turul II de scrutin, care se va desfășura peste două săptămâni.

Câștigătorul ar putea fi depinde inclusiv de alegerea susținătorilor lui Renato Usatîi, care în urma scrutinului din 1 noiembrie a obținut 16,9% din voturi.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la secțiile de votare din Federația Rusă s-au prezentat 5 603 de alegători, cetățeni ai R. Moldova, iar numărul de voturi valabil exprimate a fost de 5 573. Peste jumătate dintre voturi au fost în susținerea lui Renato Usatîi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: