Igor Dodon, despre posibilitatea unui „maidan” după alegerile prezidențiale
Full Article 2 minutes read

Igor Dodon, despre posibilitatea unui „maidan” după alegerile prezidențiale

Destabilizarea situației din Moldova și un eventual „maidan” după alegerile prezidențiale nu ar putea avea loc fără influența unor jucători geopolitici. De această părere este Igor Dodon, candidat pentru un nou mandat de președinte. Într-un interviu pentru agenția RIA Novosti, acesta a menționat că este sigur că atât Rusia, cât și Uniunea Europeană și Statele Unite nu își doresc un astfel de scenariu.

„Nu avem un potențial protestatar așa cum este în Belarus și dacă nu va fi adus din afara țării, atunci nici nu va apărea. Nu cred în destabilizare și „maidan” fără susținerea geopolitică a vreunui jucător din afară. În caz contrar, cu o conducere puternică în țară, orice destabilizare a situației nu va duce la nimic”, a declarat Dodon.

Potrivit lui Igor Dodon, sunt doar trei jucători geopolitici care ar putea influența situația din Moldova: Rusia, UE și SUA.

„Sunt sigur că Rusia nu are nevoie de destabilizare aici, niciodată nu și-a dorit destabilizare în apropierea frontierelor sale. Dacă luăm în calcul și Transnistria, atunci Rusia nu are niciun interes în destabilizarea situației din Moldova”, a menționat Dodon.

Acesta a mai spus că, în opinia sa, nici UE nu este interesată de un asemenea scenariu, iar SUA sunt preocupate de propriile alegeri prezidențiale.

Igor Dodon a mai spus că presupune că vor exista, totuși, tentative de organizare a unor proteste după scrutinul din 1 noiembrie, însă autoritățile se vor descurca cu acestea.

Amintim că, pe 18 septembrie, Igor Dodon a declarat că alegerile prezidențiale nu pot fi fraudate și că oponenții săi se victimizează când susțin de pe acum că scrutinul va fi falsificat. Acesta susține că va chema oamenii la protest numai în cazul în care va trebui apărată „victoria președintelui Igor Dodon”.

Amintim că alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 1 noiembrie. În cursa electorală au fost înscriși 8 candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Igor Dodon, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: