„Suntem singuri în fața pandemiei”. Asociația MĂR se arată nemulțumită de noile restricții anti-COVID-19
Full Article 4 minutes read

„Suntem singuri în fața pandemiei”. Asociația MĂR se arată nemulțumită de noile restricții anti-COVID-19

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de agrement din Republica Moldova (MĂR) se arată nemulțumită de ultimele decizii ale autorităților cu privire la situația epidemiologică din țară. Reprezentanții MĂR declară că era de așteptat că se va ajunge la luarea unor măsuri. „Dar, din nou, autoritățile și-au adus aminte de pandemie când deja lucrurile sunt grave”, spun cei de la Asociație.

„În lipsa măsurilor de control reale, nu pe hârtie, și în baza experienței altor state, era evident că vom ajunge în această situație. Dar, din nou, autoritățile și-au adus aminte de pandemie când deja lucrurile sunt grave. Ca de obicei, autoritățile adoptă măsuri de dragul măsurilor, în fugă, fără a avea o strategie clară și cel mai important fără a putea explica cum ele vor influența pozitiv evoluția noului val pandemic”, comunică MĂR.

Potrivit sursei, în continuare se iau decizii care defavorizează anumite sectoare ale economiei. „Pentru HoReCa din nou sunt cele mai dure restricții – activitate redusă, de la 7:00 până la 22:00, având deja impusă activitatea la capacitate redusă, 50% din sală + prezentarea certificatului COVID”, comunică cei de la Asociație.

Tot ei declară că HoReCa nu va lucra după 22 – „restul agenților economici vor lucra”. „Toate aceste decizii parcă sunt luate din inerție. Deja s-a demonstrat că restricțiile aplicate pentru domeniul HoReCa nu influențează creșterea sau scăderea numărului de cazuri de infectare. Pe când, restricțiile aplicate altor domenii influențează semnificativ.”, comunică MĂR.

Reprezentanții Asociației declară că dacă autoritățile și-ar dori controlul pandemiei, atunci logică ar fi fost micșorarea și controlul fluxului de oameni și a aglomerărilor unde nu se respectă normele sanitare: „Dacă autoritățile nu pot face față, atunci stoparea oricărei activități după 22.00 trebuie să fie pentru toți. Logic ar fi ca restricțiile și controlul cel mai drastic să fie acolo unde sunt aglomerări, care nu sunt în prezent controlate, monitorizate și gestionate. Începând de la transport și terminând cu piețe”.

Cu privire la introducerea certificatelor obligatorii, MĂR spune că „virusul nu stă doar la masa din restaurant așa cum cred autoritățile”: „Orice vizită la bancă sau la Hypermarket înseamnă coadă ceafă-n-ceafă. Iar persoanele care vor rămâne în oraș după 22, vor migra dintr-un mediu controlabil și gestionat sanitar, în medii despre care nimeni nu știe nimic, acolo unde certificat COVID nimeni nu cere”.

În final, reprezentanții Asociației s-au arătat dezamăgiți de acțiunile autorităților cu privire la gestionarea pandemiei.

„De mai mult timp, domeniul HoReCa este în situația în care e închis cu ușile deschise. Asta deși are salariați, are datorii din carantina 2020 și mai are și facturi de trei ori mai mari. Actuala guvernare este la fel de absentă ca și fostele guvernări. În esență nu s-a schimbat nimic, fiecare supraviețuiește cum poate. Apelurile noastre au rămas neauzite, argumentele nu au fost luate în considerare. Concluzia este simplă și dureroasă. Suntem singuri în fața pandemiei”, au conchis cei de la MĂR.

***

În toate raioanele Moldovei funcționează acum «codul roșu» de alertă Covid. Conform prognozelor Ministerului Sănătății, numărul de contaminări înregistrate zilnic ar putea depăși săptămâna viitoare cifra de 10 mii. Autoritățile au introdus noi restricții dure (live). Accesul în centrele comerciale și în alte instituții publice va fi doar în baza certificatelor Covid. Excepție — magazinele alimentare, farmaciile, băncile, poșta. Nunțile și cumetriile sunt interzise. Toate școlile trec la procesul de instruire în regim online. Echipe speciale de poliție și militari vor monitoriza respectarea acestor măsuri: «Mai întâi — avertisment, apoi — amendă».

În același timp, autoritățile au anulat carantina pentru cetățenii vaccinați care au interacționat cu persoanele bolnave de Covid (pentru cei nevaccinați — 10 zile de carantină).

De menționat că, în data de 20 ianuarie, în Moldova s-a înregistrat un nou antirecord zilnic: 3907 cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 252 de cadre medicale. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 18 persoane care au decedat din cauza Covid în perioada 7-19 ianuarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: