Tamara Chișca-Doneva a fost numită vicepreședintă a CSJ, în pofida criticilor opoziției
Full Article 2 minutes read

Tamara Chișca-Doneva a fost numită vicepreședintă a CSJ, în pofida criticilor opoziției

Deputații au votat pentru numirea în funcție a vicepreședinților la Curtea Supremă de Justiție. Decizia a fost luată de majoritatea parlamentară formată din Partidul Socialiștilor, fracțiunea „ȘOR” și deputații neafiliați din Platforma „Pentru Moldova”. Votul a avut loc în seara de 13 martie, în jurul orei 21:00, în pofida criticilor opoziției.

Astfel, Tamara Chișca-Doneva va fi numită în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, pe un termen de 4 ani.

Funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului penal, urmează să o exercite Nadejda Toma, timp de 4 ani.

Persoanele au fost selectate în urma desfășurării concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante la Curtea Supremă de Justiție.

La începutul ședinței din 12 martie, PAS și Platforma DA au cerut excluderea subiectului de pe ordinea de zi. Deputatul Sergiu Litvinenco a acuzat deputații din PSRM și Partidul „ȘOR” că ar fi împărțit politic funcțiile de judecători la CSJ. Iar deputatul Alexandr Slusari a declarat că numirea acestor judecători are loc „la dorința unor grupări politico-criminale”.

De cealaltă parte, deputatul PSRM Vasile Bolea a replicat că recomandarea a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Tamara Chișca-Doneva a făcut pare din completul de judecători, care a examinat „dosarul Gemenii”, în care Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, fiind obligată să achite despăgubiri în valoare de 70 de milioane de lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: