Parlamentul Republicii Moldova

Tamara Chișca-Doneva a fost numită vicepreședintă a CSJ, în pofida criticilor opoziției

Deputații au votat pentru numirea în funcție a vicepreședinților la Curtea Supremă de Justiție. Decizia a fost luată de majoritatea parlamentară formată din Partidul Socialiștilor, fracțiunea „ȘOR” și deputații neafiliați din Platforma „Pentru Moldova”. Votul a avut loc în seara de 13 martie, în jurul orei 21:00, în pofida criticilor opoziției.

Astfel, Tamara Chișca-Doneva va fi numită în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, pe un termen de 4 ani.

Funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului penal, urmează să o exercite Nadejda Toma, timp de 4 ani.

Persoanele au fost selectate în urma desfășurării concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante la Curtea Supremă de Justiție.

La începutul ședinței din 12 martie, PAS și Platforma DA au cerut excluderea subiectului de pe ordinea de zi. Deputatul Sergiu Litvinenco a acuzat deputații din PSRM și Partidul „ȘOR” că ar fi împărțit politic funcțiile de judecători la CSJ. Iar deputatul Alexandr Slusari a declarat că numirea acestor judecători are loc „la dorința unor grupări politico-criminale”.

De cealaltă parte, deputatul PSRM Vasile Bolea a replicat că recomandarea a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Tamara Chișca-Doneva a făcut pare din completul de judecători, care a examinat „dosarul Gemenii”, în care Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, fiind obligată să achite despăgubiri în valoare de 70 de milioane de lei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: