Tariful la gaz ar putea scădea. Recean spune de când consumatorii se vor putea bucura de un preț mai mic
Full Article 2 minutes read

Tariful la gaz ar putea scădea. Recean spune de când consumatorii se vor putea bucura de un preț mai mic

Republica Moldova va procura, începând cu săptămâna viitoare, gaze naturale la preț mai mic. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean de la tribuna centrală a Parlamentului. Oficialul susține că achizițiile la preț mai mic vor permite Guvernului să solicite diminuarea tarifului pentru consumatorii finali.  

„Nu o să speculez acum cu cât, dar în curând vom avea o reducere a tarifului”, a declarat Dorin Recean.

De menționat că premierul solicită, în aceste momente, în plenul Parlamentului, prelungirea stării de urgență în Republica Moldova, începând cu 4 iunie, cu încă 60 de zile. Oficialul își argumentează solicitarea prin continuarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care are impact și asupra țării noastre, precum și prin provocările de natură energetică, hibridă, socială și de securitate.

„Avem nevoie de mecanisme care să permită luarea deciziilor rapid și eficient”, a declarat Recean.

Oficialul declară, în acest context, că, grație mecanismului de situații excepționale, Republica Moldova a economisit 4 miliarde lei la achizițiile de gaze naturale, electricitate, precum și la substituirea păcurii la Moldelectrica.

De menționat că Energocom urmează să facă, în acest an achiziții de gaze la prețuri mai favorabile pe piață, din contul a 200 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Energiei pe 26 mai. Instituția a precizat că jumătate din bani reprezintă un grant din partea Norvegiei, cealaltă jumătate – un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

***

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult faţă de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, Guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023.

Premierul Dorin Recean a spus că în noul sezon de încălzire, Republica Moldova va intra cu tarife mai mici la gaz. Declarația a fost făcută pe 2 mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: