Tatiana Răducanu a fost înlocuită. Parlamentul a numit un nou membru al Comisiei de evaluare externă a procurorilor
Full Article 2 minutes read

Tatiana Răducanu a fost înlocuită. Parlamentul a numit un nou membru al Comisiei de evaluare externă a procurorilor

Virginia Moraru a fost numită în funcția de membră a Comisiei de evaluare externă a procurorilor. Un PROIECT de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 63 de deputați.

Candidatura Virginiei Moraru a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Aceasta este licențiată în drept și are diplomă de magistru în drept. Până în prezent, Virginia Moraru a deținut funcția de consilier juridic superior în cadrul Secretariatului Comisiei de evaluare a procurorilor. De asemenea, în perioada iulie 2022 – iulie 2023, a ocupat funcția de analist juridic superior în cadrul Secretariatului Comisiei Pre-Vetting. Anterior, a fost angajata Centrului Național Anticorupție și lector universitar.

Comisia de evaluare externă a procurorilor este constituită din șase membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși. Trei candidaturi sunt propuse de partenerii de dezvoltare, iar restul – de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

Proiectul de hotărâre intră în vigoare la data adoptării.

***

Funcția a devenit vacantă după ce Tatiana Răducanu a demisionat, pe data de 14 mai. S-a întâmplat după ce în presă a fost scursă o scrisoare în care șefa PA, Veronica Dragalin, ar pune la îndoială integritatea acesteia. Mai precis, potrivit informațiilor respective, Veaceslav Platon și Aureliu Colenco (avocatul lui Ilan Șor) ar fi făcut schimb de mesaje, timp de mai mulți ani, iar discuțiile ar fi vizat-o pe magistrata Tatiana Răducanu, în care cei doi o consideră „omul nostru 100%” și „gata să lucreze”. Controversatul om de afaceri Platon a infirmat că ar fi discutat vreodată prin mesaje cu avocatul Aureliu Colenco, cel care îl apără în prezent pe fugarul Ilan Șor. Și Aureliu Colenco a spus pentru sursa citată că nu își amintește să fi discutat vreodată cu Platon despre Tatiana Răducanu. Detalii AICI.

Pe 15 mai, Procuratura Anticorupție a confirmat autenticitatea scrisorii scursă în presă, iar Veronica Dragalin a declarat că a primit mesajele, în legătură cu Tatiana Răducanu, „de la un procuror care avea în gestiune dosarul penal unde au fost ridicate aceste probe”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: